Mamici cochete
Bine ati venit pe forumul Mamicilor cochete. Pentru a face parte din echipa noastra
va asteptam sa va inregistrati. O zi excelenta!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Mamici cochete
Bine ati venit pe forumul Mamicilor cochete. Pentru a face parte din echipa noastra
va asteptam sa va inregistrati. O zi excelenta!
Mamici cochete
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Contact administrator
Adriana



Teodoraion Maria



Conectare

Mi-am uitat parola

Ultimele subiecte
» La o cafea intre prietene (5)
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptySam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA

» cum slabim?
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana

» Sarbatoritii lunii septembrie
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana

» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana

» Stirea zilei(3)
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana

» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana

» Soacra -soacra poama acra..(3)
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana

» HOROSCOP ZILNIC
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai

» Cuvinte din 3 litere!
Curiozitati......Stiati ca ...? EmptyMier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA

CEAS

clock-desktop.com
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 4 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 4 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 221, Joi Mar 17, 2011 5:28 pm
Prognoza meteo
Meteo Bucuresti
www.weatheradd.com Starea vremii in Timisoara
Weatheradd.com Prognoza meteo Brasov
Weatheradd.com
Parteneri
Curiozitati......Stiati ca ...? 2466r05Ady.Biju

Curiozitati......Stiati ca ...? 288ccj4maria-fotomaria.blogspot.com



Curiozitati......Stiati ca ...? 2quni4z hmshop.wordpress.com



Curiozitati......Stiati ca ...? Wkpzltartizele.blogspot.com



Curiozitati......Stiati ca ...? Eje7f6miriamknittedstuff.blogspot



Curiozitati......Stiati ca ...? Kaqpztbratari magice



Curiozitati......Stiati ca ...? 69m8w9 Shop/candles



Curiozitati......Stiati ca ...? 25h2tfs art3lier.blogspot.com



Curiozitati......Stiati ca ...? 2z9hzjkcadouri-handmade.ro



Curiozitati......Stiati ca ...? Fko6mqcarteacopiilor.ro



Imagine gazduita de servimg.comvicovia.ro



Curiozitati......Stiati ca ...? 2moa4jsbiosens.ro



Curiozitati......Stiati ca ...? W8p5ip bijuterii-eoti.blogspot.com



Curiozitati......Stiati ca ...? 2ef53k2reginamaria.ro



Curiozitati......Stiati ca ...? 2eyclg9 organicbaby.ro



mastercostymastercosty.blogspot.com



Curiozitati......Stiati ca ...? 52cm4kmagazinuldebrazi.ro




Curiozitati......Stiati ca ...?

+17
buburuza
panky(Laura)
muraru raluca
macoveianca
ari05
Maria
scumpetea
alinapopa1969
teodoraion
Liliana
amalia-carmen
paul_A
adriana
elena
monica_2008
STEF30IASI
mona_mami
21 participanți

Pagina 1 din 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatorul

In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Vin Sept 11, 2009 4:05 pm

Civilizatia de sub Marea Neagra

Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului, este un savant ale carui metode, desi controversate, au dat roade pana acum. Pentru ca ipotezele sale, de cele mai multe ori diferite de ale majoritatii cercetatorilor, erau demonstrate in final de descoperirile facute, descoperiri care-i faceau pe multi sa-si bage capul in nisip, facandu-se ca uita ca tot ei erau printre cei mai vasnici contestatari ai ipotezelor emise. In urma cu cativa ani, Ballard a mai emis o ipoteza, anume aceea ca Potopul descris de Biblie ar fi fost localizat pe actualul teritoriu al Marii Negre. Asa ca o echipa condusa de Ballard a poposit pe tarmul Turciei, reusind sa filmeze, la mai putin de 20 km de tarm, mai multe artefacte specifice perioadei comunei primitive.

Mai exact, era vorba despre o stânca cioplita si de doua unelte de piatra dotate cu câte o gaura, probabil pentru suportul lor lemnos. In plus, submarinul a reusit sa filmeze si niste bârne foarte bine conservate de apa marii, pe care se vad semne de pNicucrare artificiala. Aceste descoperiri arata ca, in urma cu multi ani, Marea Neagra a fost un lac al carui tarm era locuit. In perioada de sfârsit a erei glaciare, datorita incalzirii atmosferei si topirii ghetarilor nivelul Mediteranei a crescut fara precedent. Apoi, in urma cu 7000 de ani, datorita presiunii apei – si probabil in urma vreunui cutremur - fâsia de pamânt care separa Mediterana de lac a fost efectiv pulverizata si apele sarate ale Mediteranei au inundat micul lac, transformându-l in ceea ce este astazi. Torentul a fost fantastic.

Forta apei a depasit de 2 – 300 de ori pe cea a cascadei Niagara, calculându-se ca pentru echilibrarea nivelelor apelor ar fi fost nevoie de aproximativ 40 de zile. In sprijinul acestei teorii, cercetatorii arata ca in anumite zone ale fundului Marii Negre, exista ape dulci, ramasite ale vechiului lac. Din cauza lipsei curentilor si a oxigenului, acele ape au ramas neamestecate cu apa marii.

Mai mult, mediul de acolo este lipsit de oxigen, ceea ce inseamna ca exista conditii optime de conservare a habitatului de acum câteva mii de ani. Echipa lui Ballard a descoperit pe fundul Marii Negre, cateva specii de scoici, unele disparute, altele pe cale de disparitie, dar toate cu o vechime cuprinsa intre 7.500 – 15.000 de ani, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa afirme ca Marea Neagra a fost, pe vremuri, un lac cu apa dulce. Mai mult, cativa membri ai echipei lui Ballard sustin ca acesta este convins ca actuala Mare nu a existat in urma cu 10 – 15.000 de ani, aici traind o civilizatie prospera, careia ii apartin constructiile ciudate semnalate de sonar pe fundul apei. Si ca totul sa fie si mai incurcat, s-a pronuntat cuvintul Atlantida.

Harta intocmita cu ajutorul sonarelor a lasat sa se intrevada ca pe vremuri, fundul marii era, in fapt, “ un tarm plat, cu o plaja de nisip care cobora lin”, dupa spune insusi coordonatorul lucrarilor.

Potopul a inceput in Romania

Biblia vorbeste despre un mare potop caruia nu i-a supravietuit decat Noe si familia sa. Mergand pe firul Bibliei, constatam ca, dupa ce fiii lui Noe s-au despartit si a plecat care incotro. Numai ca, desi in afara lor nu mai ramasese nici un om pe Pamant, fiii lui Noe s-au intalnit, totusi, cu oameni. dar nu de inadvertentele Bibliei ne vom ocupa in acest material. Analizind scrierile vechi ale fiecarui popor, constatam ca la fiecare gasim cate un potop din care s-au salvat foarte putini. Ce e mai interesant, e faptul ca legendele românesti vorbesc, la randul lor, despre diverse inundatii catastrofale, dar cine sa ia seama la niste ‘povesti’, cum le spun majoritatea românilor.

Si totusi, atunci cand aceste “povesti” sunt demonstrate fizic, cu vestigii fizice descoperite, lumea stiintifica amuteste, da putin inapoi si apoi incearca sa demonstreze noua ipoteza, uitind ca tot ea refuza sa accepte niste idei ce pareau a depasi realitatea construita cu migala, de unii pseudo-cercetatori, timp de ani de zile.

Sfirsitul Atlantidei si inceputul Potopului

Michael Robinson este profesor la Universitatea Ohio si este specializat in inundatiile catastrofale care s-au abatut asupra Pamantului din cele mai vechi timpuri.

A fost unul dintre cei care au imbratisat ipoteza emisa de Robert Ballard, cand acesta afirma ca Potopul Biblic a inceput in bazinul Marii Negre. Numai ca, spre deosebire de Ballard, Michael Robinson a preferat pentru cercetarile sale nu tarmul turcesc, unde echipa primului a descoperit doar o epava de corabie veche de cateva mii de ani, ci tarmul nordic românesc, in apropiere de insula Serpilor, si unde aparatura a inregistrat niste constructii ciclopice stranii, piramide si catadele ce par de neinchipuit pentru zilele noastre.

“In cercetarile mele m-am bazat foarte mult pe textele mistice care arata ca toate civilizatiile isi au radacinile pe teritoriul patriei dumneavoastra si am avut acces la toate descoperirile facute in România, din acest punct de vedere, descoperiri de care românii nici macar nu au auzit”. Robinson face mai mult. El isi face cercetarile in lungul bazinelor riurilor românesti, despre care considera ca sunt ramasite ale unui fluviu imens care strabatea continentul eurasiatic sau chiar ale unui lac cu apa dulce care acoperea România in urma cu mai multe zeci de mii de ani. Ipoteza sa este destul de indrazneata, dar nu singulara. Afirma ca pe teritoriul României Mari ar fi fost fantastica Atlantida si ca cetatile descoperite in munti nu sunt decat ramasite a ceea ce a mai ramas din stravechea civilizatie, dupa scufundarea acesteia. Mai mult, suprapune aceasta ipoteza cu o alta, cea a originii Potopului, punind egalitatea intre cele doua evenimente.

“Ceea ce oamenii au numit Noe si familia sa, au fost, in fapt, singurii atlanti care au supravietuit cataclismului. Iar arca a fost construita din lemn de cedru la dumneavoastra, in România, locul de unde a inceput si marea inundatie a Pamantului”.

Padurea ingropata

La mijlocul anilor `80, autoritatile centrale de la Bucuresti au decis, cu o simpla semnatura, sa stearga sate intregi de pe harta României, sa stramute populatia, sa distruga vestigii arheologice cu o vechime de cateva mii de ani. Si totul in numele unui asa zis proiect de canalizare a Argesului, de faurire a maretului canal Dunare – Bucuresti.. Atunci, in mai putin de o saptamana, cateva localitati au disparut definitiv din peisajul administrativ românesc. Nu au fost iertati nici macar mortii.

“Cu buldozerele si excavatoarele i-au dezgropat, domnule. I-au incarcat in camioane, ca erau morti de zeci de ani sau de o saptamana, pe toti i-au urcat in camioane si nu i-am mai vazut de atunci. L-au luat pe tatica si pe aia batrini, nu si-ar gasi niciodata odihna”, spune cu obida Nicusor Tudor, un batrin de 74 de ani din Mihailesti, care inca se mai tine bine, ca toti cei de prin partea locului. Numai ca, dupa ce au sapat vreo 5 – 6 metri in adancime, cupele excavatoarelor au inceput sa se umple cu tot felul de resturi vegetale. Nimeni nu s-a sesizat in afara inginerilor care coordonau lucrarile. Acestia au inteles ca acolo, la adancime, este ceva. Si au chemat arheologii. Nu mica a fost surpriza tuturor cand, continuin cu atentie sapaturile, au constatat ca la o adancime 15 – 25 de metri, se gasea nici mai mult, nici mai putin, decat o... padure preistorica. Mai mult, nisipul care le acoperise conservase atat de bine lemnul copacilor, incat acestia, eliberati de sub pamant, pareau inca in viata si se puteau deosebi soiurile.

Marea inundatie glaciara

Specialistii adusi de la Bucuresti au descoperit soiuri vechi de stejar, fag, gorun si tei. Datarea cu carbon a aratat ca nisipul care acoperise padurea de foioase avea o vechime cuprinsa intre 10.000 – 12.000 de ani. Ceea ce insemna ca padurea in sine era mult mai veche.. Putini au fost cei care si-au pus atunci intrebari referitoare la cum ajunsese padurea sa fie acoperita de ape. Se stia ca teritoriul României a fost sub ape acum milioane de ani, dar nu se cunostea si motivul inundatiei. Nimeni nu banuia ca peste cateva zeci de ani, Ballard urma sa vina si sa emita o ipoteza fantastica, anume ca aici, avusese loc marele Potop descris de Biblie. Parte din cauza topirii ghetarilor si cresterea nivelului Mediteranei mult peste nivelul normal, fapt care a generat surparea limbii de pamant care o unea cu Marea Neagra. Apele din sud au facut ca nivelul vechiului Pont Euxin sa creasca pana peste poate si apele sa se reverse pe teritoriile din jur. Dar ulterior apele s-au retras si au permis aparitia unei noi flore si a unei noi faune.

Padurea descoperita sub fosta albie a Argesului, facea parte, se pare, din noua flora. Si atunci a mai venit o inundatie, mai recenta, in urma cu 10 – 12 milenii. Ceea ce insemna ca padurea in sine era mult mai veche. Putini au fost cei care si-au pus atunci intrebari referitoare la cum ajunsese padurea sa fie acoperita de ape. Se stia ca teritoriul României a fost sub ape acum milioane de ani, dar nu se cunostea si motivul inundatiei. Nimeni nu banuia ca peste cateva zeci de ani, Ballard urma sa vina si sa emita o ipoteza fantastica, anume ca aici, avusese loc marele Potop descris de Biblie. Parte din cauza topirii ghetarilor si cresterea nivelului Mediteranei mult peste nivelul normal, fapt care a generat surparea limbii de pamant care o unea cu Marea Neagra.

Apele din sud au facut ca nivelul vechiului Pont Euxin sa creasca pana peste poate si apele sa se reverse pe teritoriile din jur. Dar ulterior apele s-au retras si au permis aparitia unei noi flore si a unei noi faune. Padurea descoperita sub fosta albie a Argesului, facea parte, se pare, din noua flora. Si atunci a mai venit o inundatie, mai recenta, in urma cu 10 – 12 milenii... Probabil ca dintre cei care catesc aceste randuri sunt multi care au vazut pe viu o inundatie. Si atunci au remarcat si cantitatea de nisip si mil care ramane dupa ce se retrag apele. Sa fie de vreo 20 – 30 de centimetri cel mult. Asta in conditiile in care apa ajunge sau chiar depaseste doi metri. Si atunci nu pot sa nu-mi pun o intrebare: oare ce cantitate de apa s-a revarsat asupra zonei argesene, pentru ca nisipul ramas in urma ei sa aiba o adancime de 15 – 20 de metri.. Calculati singuri si veti ajunge la o adancime a apei cuprinsa intre 100 – 150 de metri. Ce ape puteau alimenta o astfel de inundatie?

Tsunami pe Arges?

Descoperirea padurii preistorice sub pamanturile Argesului, i-au determinat pe specialisti sa efectueze cercetari si in alte zone apropiate. Rezultatele au fost fantastice: padurea se intindea pe o suprafata mare, intre localitatile Glina-Bobesti, Jilava, Domnesti, Mihailesti-Cornetu. In plus, prospectiunile arata ca se intinde mult in sud, aria terminindu-se, probabil, undeva pe teritoriul Bulgariei. In toate locatiile, rezultatul cercetarilor a aratat un singur lucru: apele au acoperit zonele intr-o perioada extrem de scurta de timp, pe care arheologii au estimat-o la doar cateva saptamani.

“Ori asa ceva, nu se putea intampla din cauza topirii gheturilor, afara doar de cazul in care Terra nu a fost lovita de vreu meteorit. Ori din ce stim noi, in perioada de acum 10.000 – 12.000 de ani, nici un meteorit nu a lovit Pamantul”, afirma Codrin Niculescu, paleontolog si biolog. Domnia sa insa, are o terorie foarte interesanta, desprinsa parca din filmele SF. Ipoteza sa pleaca de la basoreliefurile si scrierile foarte vechi in care nici un popor din antichitate nu mentioneaza Luna, celebrul astru al noptii. Ori, daca Luna ar fi fost atunci in apropierea Pamantului, este imposibil ca acest lucru sa nu fi fost remarcat de cei vechi, buni astrologi, care urmareau mersul astrelor pe cer si influenta lor asupra vietii oamenilor. Si atunci, inseamna ca Luna nu a fost dintotdeauna satelitul natural al Pamantului.

“Mai mult ca sigur ca, in momentul in care Terra a primit Luna, Pamantul intreg a cunoscut activitatea dezastruoasa a marilor valuri. De exemplu, urmele lasate in Hawai atesta ca pe acolo au fost valuri ucigase – cum le spunem noi – sau tsunami, cum le numesc japonezii, inalte de cateva sute de metri. E posibil ca pe Arges sa avem de-a face tot cu un val imens, nu cu o inundatie catastrofala”.

In sprijinul teoriei sale, domnul Niculescu aduce lipsa aproape completa a sedimentelor de animale marine pe linia pe care se intinde padurea preistorica. “Lipsa aceasta ne arata clar ca zona nu a fost una marina, permanenta, ci a fost inundata pur si simplu intamplator. Iar compozitia nisipului sarat a conservat foarte bine copacii”.

Bizara fortificatie de lemn

Dar nu padurea subterana a fost cea mai interesanta descoperire a arheologilor veniti la fata locului. Intr-una din zile, sapatorii au scos la iveala o constructie bizara din lemn, alcatuita sub forma unei mici fortificatii.

Cu toate astea, nu s-au gasit deloc schelete umane sau de animale, in conditiile in care s-a presupus ca respectiva constructie nu s-a ridicat singura.

“Unde au disparut cei care au construit ciudata fortificatie de lemn, este iarasi o intrebare fara raspuns. Pe de o parte, e posibil ca valul urias sa-i fi surprins pe locuitori iar ulterior trupurile lor, luate de apa, sa fi fost mancate de animalele marine. Dar la fel de posibil este ca locuitorii sa fi aflat din timp despre iminenta valului ucigas si sa se fi retras pe inaltimile muntilor. Si atunci, daca acceptam cea de a doua ipoteza ca fiind mai plauzibila, de unde puteau sti niste primitivi ca oceanul va matura zona Agesului?”

Referitor la cetatea descoperita, locuitorii sunt convinsi ca nu a fost vorba de o fortificatie in sine, ci despre casa lui... Noe. Numai asa poate fi explicata lipsa pietrelor din fortificatie, prin aceea ca era vorba doar de o casa de locuit, fortificata impotriva actiunilor unor animale. Unii oameni de stiinta sustin ca in perioadele de mari transformari continentale, animalele – si mai tarziu oamenii – paraseau unele zone periculoase pentru altele mai ferite de primejdii. Asa s-a intamplat, probabil, si cu fortificatia de lemn, locuitorii acesteia migrand, pur si simplu catre o zona mai sigura. Pornind de la padurea antica descoperita pe linia Argesului, ulterior s-au facut sapaturi in partea opusa, pe Valea Prutului.

Si... surpriza. au fost descoperite depuneri stratificate de nisip cu aceeasi compozitie ca si cel din sudul tarii si datind din aceeasi perioada de timp, respectiv sfirsitul paleoliticului si inceputul neoliticului. Doar paduri nu au fost gasite de data asta, dar probabil ca zona nu era una impadurita, ci una de cimpie.

“In acel moment am fost pusi in fata unei intrebari fara precedent. Ce fel de val putea sa mature intreg cuprinsul tarii si sa aiba o inaltime de peste 100 de metri? Cum s-a format acel val? A devastat doar teritoriul României sau toata Europa? A fost un val oceanic, cu apa sarata sau un val cu apa dulce?”

Copacii milenari

Dincolo de ipotezele cercetatorilor, locuitorii din Mihailesti continua sa scoata din carierele de piatra trunchiurile vechi de mii de ani si sa le arda in sobe. Pe ei nu-i impresioneaza faptul ca distrug acele vestigii arheologice aproape unice in lume. Lor le e frig si nu au cu ce se incalzi. Le e foame si trebuie sa gateasca inca pe plite, pastrate si acestea din batrini, dar niste batrini mai apropiati de zilele noastre. Si distrug copaci care au cativa metri grosime, asa cum probabil nu vor mai creste niciodata pe aceste meleaguri. Florea Dumitru, imi spune:

“Domnule, noi suntem unicat in lumea asta. Noi nu mergem la padure ca sa taiem vreun copac. Noi mergem sa dezgropam copacii de care avem nevoie pentru foc. Si numai Bunul Dumnezeu stie cum au ajuns pomii astia sub nisip. Cei mai batrini spun ca asa au ramas de la Potopul cel mare de pe vremea lui Noe.” Deocamdata nici o ipoteza nu a fost pe deplin demonstrata. Iar numarul copacilor milenari descreste de la o zi la alta... Trebuie oare sa condamnam localnicii pentru ca incearca sa supravietuiasca distrugand urmele trecutului? La urma urmelor, nu asa au facut dintotdeauna oamenii? Fiecare civilizatie noua a distrus-o pe cea veche. Si se pare ca nu din rautate, ci din simpla dorinta de a supravietui.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Vin Sept 11, 2009 11:50 pm

DESPRE IASI----cateva curiozitati

1.Stiati ca prima carte tiparita in provincia istorica Moldova a aparut in Iasi la 1643?

2.Stiati ca Iasiul a fost incendiat de trei ori?
Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686.

3.Stiti cum se numesc cele 7 coline ?
Cele 7 coline care dau renumele orasului se numesc: Sorogari, Repedea, Breazu, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata si Copou-Aurora .

4.Stiati ca surse istorice sustin ca orasul a fost afectat de o epidemie de ciuma in 1734?
Descoperiri arheologice recente sustin aceasta ipoteza.

5.Stiati ca Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (1860) este cea mai veche institutie de acest gen din Romania?

6.Stiati ca temperatura maxima inregistrata vreodata la Iasi este 40 grade Celsius, in 27 iulie 1909?
Minima termitica este data de valoarea de -36.3 grade Celsius (1 februarie 1937).


:pupicei: :pupicei: :pupicei:
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de monica_2008 Vin Sept 11, 2009 11:54 pm

Interesante curiozitati nu stiam asa ceva despre orasul Iasi [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
monica_2008
monica_2008
Mamica eleganta
Mamica eleganta

Varsta : 53
Joburi/Distractii : mamica de doua printese minunate

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Sam Sept 12, 2009 1:19 am

despre Cluj-Napoca - curiozitati
1. Clujul este al treilea oras al Romaniei dupa numarul de locuitori (310 243, in 2007) ?

2.primul nume romanesc al orasului a fost Cluş ? La denumirea de Cluj-Napoca se ajunge in 1974, “Napoca” fiind numele orasului in timpul romanilor.

3.prima atestare documentara a orasului a fost facuta in 1167 sub numele de Castrum Clus? Caustrum provine din latina si era folosit de romani pentru a defini o taberele militare iar Clus inseamna fie “inchis” (in latina) fie “trecatoare intre munti” (germana – klaus) sau “baraj” (germana – clusa)

3. la sfarsitul secolul XIV – inceputul secolului XV, populatia majoritara a orasului era formata din sasi si secui?

4.ultima cina a lui Mihai Viteazul, inainte de asasinarea lui, a avut loc in Cluj?

5.Clujul, ca si restul Transilvaniei, a apartinut in doua randuri Regatului Ungariei? Mai intai in 1867 (la formarea Austro-Ungariei), apoi in 1940 (prin Dictatul de la Viena).

6.incepand cu 3 mai 1944, timp de o saptamana, aproximativ 18.000 de evrei din Cluj si localitatile apropiate (Gherla, Huedin etc) au fost exilati in zona fabricii de caramida Iris (Ghetoul Iris) din nordul Clujului?

7.toti civilii cazati in Ghetoul Iris au fost trimisi la Auschwitz prin 6 transporturi ce au avut loc intre 25 mai si 9 iunie 1944?

8.stema actuala orasului Cluj, adoptata in 1999 de Gheorghe Funar in urma unui concurs din 1995, este nelegala? Ea nu a fost aprobata de CNHGS.

9.nu mai putin de 10 ape curgatoare (rauri si parauri) strabat municipiul? Cel mai important curs de apa este raul Somesul Mic.

10.in doar 80 de ani, intre 1912 si 1992, populatia orasului a crescut de peste 5 ori? Clujul numara putin peste 60.000 de locuitori la Recensamantul din 1912 pentru ca in 1992 numarul acestora sa sporeasca la 328.602.

11.comunitatea maghiara din Cluj este a doua ca dimensiuni dupa cea din Targu Mures? Totusi, ea este considerata centrul vietii artistice si culturala maghiare din Romania datorita activitatilor culturale, academice si artistice.

12.populatia majoritara a orasului este formata din romani (79,46%) iar minoritatea principala o reprezinta maghiarii cu 18.86% ?

13.Universitatea din Cluj a fost infiintata in 1581 de Stefan Bathory? De-a lungul timpului ea are o istorie zbuciumata fiind desfiintata, mutata sau reinfintata de cateva ori datorita istiriei tumultoase a regiunii (sub influenta germanilor si a maghiarilor).

14.cu peste 45 de mii de studenti, Universitatea clujeana “Babeş-Bolyai” este cea mai mare din tara?

15.“Babeş-Bolyai” este cea mai importanta institutie academica din Romania in care predarea se face in patru limbi? Din 105 specializari, 98 sunt in limba romana, 52 in limba maghiara, 14 in limba germana si 4 in limba engleza.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de elena Sam Sept 12, 2009 1:35 am

ineresante lucruri am citit aici....
elena
elena
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Sam Sept 12, 2009 6:19 am

- lac cu 5 feluri de apa
In nordul Rusiei exista un lac cu 5 feluri de apa asezate in straturi: apa dulce, apa putin sarata, apa sarata, apa rosie si apa cu hidrogen sulfurat. In fiecare strat traiesc pesti si plante specifice tipului respectiv de apa.

Si in Romania, langa Sibiu exista un astfel de lac cu apa in straturi, ce este neobisnuit la el este ca acesta nu-si schimba adancimea, la fiecare masuratoare a avut 34.5 metri.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de adriana Sam Sept 12, 2009 11:12 am

foarte frumos si interesant topicul....multumim ioanasimona :pupicei:
adriana
adriana
Administrator
Administrator

Varsta : 45
Joburi/Distractii : as igiena si sanatate publica

https://mamicicochete.forumgratuit.ro/forum.htm

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Sam Sept 12, 2009 7:05 pm

Curiozitati despre Terra si spatiul cosmic

Stiai ca...

... nu poti vedea curcubeul decat daca esti pozitionat cu spatele la soare?

... luna plina apare numai la apusul soarelui?

... aproximativ 10% din suprafata planetei este permanent acoperita cu gheata?

... cel mai luminos oras vazut din spatiu este Las Vegas?

... prima fotografie realizata pe luna a fost facuta cu un aparat foto suedez?

... diamantul este cel mai dur material de pe planeta?

... quartzul este cel mai comun mineral de pe Terra?

... singura luna calendaristica in care pe cer nu a aparut luna plina este februarie 1865?
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Sam Sept 12, 2009 11:33 pm

1.stiati ca ciocolata adevarata contine atat unt de cacao (partea grasa) cat si pudra de cacao (partea non-grasa)? De aceea, specialistii considera ca ciocolata alba nu se califica pentru a fi denumita “ciocolata” (ciocolata alba contine doar unt de cacao, nu si pudra de cacao).

2.stiati ca ciocolata este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are? Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate, ciocolata reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si la imunatatirea nivelui de serotonina din creier (serotonina este hormonul asociat cu starea de fericire).

3.stiati ca , Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao din lume? Aproximativ 43% din productia mondiala de cafea provine de aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari exportatori de ulei de palmier.

4.stiati ca cultivarea arborelul de cacao este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr.? Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau cacao din care isi preparau apoi diverse bauturi.

5.stiati ca memoria unei pisici poate dura chiar si pana la 16 ore, fiind superioara celei a maimutelor?

6.pisicile pot produce aproximativ 100 de sunete?

7.stiati ca legatura dintre om si pisica dateaza de cel putin 3500 de ani? inca din Egiptul Antic acestea au fost folosite pentru a prinde soarecii si nici in domesticie nu si-au pierdut aceasta abilitatea.

8.stiati ca pisicile dorm aproximativ 65% din viata? in restul timpului ele se spala (25%), mananca (5%) sau se joaca (tot 5 %).

9.stiati ca probabilitatea de a va infecta in urma unei muscaturi de pisica este mai mica decat in cazul unei muscaturi de om? cea mai “sigura” este muscatura de caine.

10.stiati ca in alergare, o pisica poate depasi 50 hm/ora?



:pisicuta: :pisicuta: :pisicuta:
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Dum Sept 13, 2009 1:12 am

curiozitati despre plante
1.Cea mai mare floare o are Rafalezia Arnoldi, care creste in padurile tropicale din sud-estul Asiei pe insulele Filipine.
Floarea ei are 3m circumferinta si cantareste 10kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decat o capatana de varza.

2.Cel mai stravechi arbore din lume e considerat un baobab, care creste in Africa rasariteana. Are 5000 de ani.

3.Cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului.
Frunzele acestui palmier ajung pana la 22m lungime si circa 12m latime. 10 oameni se pot adaposti sub asemenea frunza.

4.In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.

5.Baobabul poate trai pana la 5000 de ani? Urmeaza maslinul-2000, stejarul-1600, teiul-1150, cedrul-800, parul-400, chiparosul 350, ulmul 335.

6.Trunchiul pinului este intotdeauna inclinat spre sud. Dupa acest semn poti determina punctele cardinale.

7.Specia de copaci cei mai inalti este eucaliptul, numit si copacul fara umbra, care transpira foarte mult. Are 150 de metri inaltime si, dupa bambus, creste cel mai rapid. Din trunchiul sau drept si rezistent se fac catarge pentru vapoare.

8.Cele mai mici si mai usoare seminte din lume sunt cele de orhidee. Astfel, 1000 de seminte ale acestei frumoase plante cântaresc mai putin de 1 mg.

9.Arborii sequoia ating inaltimi de 80 de metri. Ei contin o cantitate de lemn din care s-ar putea fabrica 5 miliarde de bete de chibrit. Acesti arbori au scoarta foarte groasa si sunt rezistenti la incendii.

10.Bambusul este planta care creste cel mai repede. intr-o ora tulpina de bambus creste cu 2-3 cm, iar in 5-6 saptamâni atinge inaltimea de 18-20 m.

11.Stiati ca florile nu se deschid toate la aceeasi ora? Muscata se deschide dimineata, garoafele spre prânz, iar regina-noptii seara.

12.Arborele-butoi si-a primit denumirea datorita infatisarii sale. in trunchiul sau, care are aceasta forma curioasa, inmagazineaza apa pentru zilele secetoase. Acest lucru este necesar, deoarece acest arbore se intâlneste in regiunile desertice.

13.Tulpina nufarului alb de balta poate atinge 4-5 metri. Floarea se ofileste imediat ce este rupta, chiar daca este pusa in apa.

14.Cafeaua creste in tufisuri vesnic verzi, in regiunile calduroase. Doua seminte sau boabe cresc inauntrul unui fruct rosu, asemanator cu cireasa.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de paul_A Dum Sept 13, 2009 2:52 am

cate lucruri importante si de care nu stiam :pupicei:
paul_A
paul_A
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 38
Joburi/Distractii : mamy - full time

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Dum Sept 13, 2009 2:59 am

STIATI CA ......?????????


- Femela leu se ocupa cu vanatoarea in peste 90% din cazuri, in timp ce masculul leu prefera sa doarma sau sa se odihneasca.

- Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari.

- In ciuda greutatii sale impresionante, un urs grizzly poate alerga la fel de rapid ca si un cal obisnuit.

- Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastra, cantareste 50 de tone la nastere. La maturitate, ea poate ajunge pana la 150 de tone.

- Cangurul nu poate sa sara, sa se desprinda de la sol, decat daca coada ii atinge pamantul.

- Singurul loc de pe corpul unei vaci in care exista glande sudoripare este nasul acesteia.

- Hipopotamul da nastere puilor sai sub apa si ii ingrijeste in primele zile de viata tot in apa. Totusi, cei mici ies din cand in cand la suprafata pentru a lua destul aer.

- Un cimpanzeu poate sa invete sa se recunoasca pe sine intr-o oglinda, insa o maimuta nu poate fi invatata acest lucru.

- Pe parcursul intregii sale vieti, o singura vaca da peste 200.000 de pahare de lapte.

- Cu ajutorul limbii sale extrem de lungi si elastice, aproximativ 55 cm, girafa este capabila sa se curete singura in urechi.

- Cea mai mare rata de homosexualitate intre animalele mamifere se intalneste la lilieci, aceasta depasind chiar rata homosexualitatii la oameni.

- Crocodilii nu pot scoate limba din gura deoarece au o protectie pentru a nu si-o musca cu ajutorul falcilor puternice si a dintilor fiorosi.

- Un pinguin imperial-tata suporta frigul Antarticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouale din care urmeaza sa iasa puii. In toata aceasta perioada el nu mananca nimic si sta in picioare tot timpul. Dupa ce puii ies din oua el ii hraneste cu un lichid special din gat si asteapta ca mama pinguin sa vina sa aiba grija de cei mici.

- Ragetul unui leu adult poate fi auzit de la o distanta de 7 kilometri departare si ii avertizeaza pe intrusi sau aduna membri grupului ce s-au rasfirat.

- Cea mai scurta perioada de gestatie la animale se poate intalni la opossum, care da nastere puilor la numai 12-13 zile de la concepere, iar cea mai lunga perioada este la elefantul asiatic, cu 608 zile, adica peste 20 de luni de gestatie.

- In timpul celui de-al doilea razboi mondial, prima bomba aruncata asupra orasului Berlin de catre aliatii a ucis singurul elefant al gradinii zoologice a orasului.


:puiut: :puiut: :puiut: :puiut: :puiut: :puiut:
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Dum Sept 13, 2009 5:54 am

Curiozităţi despre organismul umanul uman sau despre natură, de genul "Ştiaţi că" ...

... Noi putem detecta cinci gusturi de bază? Patru dintre ele sunt foarte familiare: gustul dulce, acru, amar şi sărat. Al cincelea e mai familiar în Asia şi mai puţin în Vest, se numeşte Umami şi e gustul glutamatului monosodic. Acest compus e larg utilizat în bucătăria orientală şi de aceea e probabil recunoscut ca un gust separat.

... Ceaiul pregătit la cuptorul cu microunde nu este aşa gustos ca cel preparat la ceainic? Aceasta pentru că microundele încălzesc doar straturile externe ale apei din recipientele puse la încălzit în cuptorul cu microunde? Apa din centrul paharului se încălzeşte mult mai încet; când straturile de la exterior ale apei au atins punctul de fierbere, ne înşelăm gândindu-ne că toată apa din recipient e aşa fierbinte. Dar temperatura medie e mult mai mică, iar ceaiul nu are o aromă aşa bună.

... Temperatura de fierbere a apei scade cu altitudinea? Astfel, la o înalţime de 1800 metri, apa va fierbe la 94,4 grade Celsius, iar nu la 100 grade Celsius, aşa cum fierbe la nivelul mării.

... Cafeaua decafeinizată tot mai conţine cafeină? O ceaşcă de cafea are aproximativ 80-135 mg cafeină. Pentru ca o cafea să fie considerată decafeinizată cel puţin 97% din cafeină trebuie să fie îndepărtată. Testele arată că şi cafeaua decafeinizată tot mai conţine 2-6 mg de cafeină pe ceaşcă.

... Oamenii graşi, care sunt şi mai bine izolaţi termic, simt frigul mai repede decât oamenii slabi? Motivul e că grăsimea păstrează căldura în interiorul corpului, departe de piele, care se răceşte. Iar când pielea se răceşte, ţi se face frig (pentru că în piele se găsesc receptorii termici).
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Dum Sept 13, 2009 6:09 am

STIATI CA ...???


-Care e cauza febrei musculare? Atunci când muşchii funcţionează, ei produc acid lactic, pe care organismul îl elimină cu ajutorul ficatului. În cazul unui efort susţinut, acidul lactic nu mai poate fi eliminat în totalitate, astfel el se acumulează şi determină dureri musculare: aceasta este febra musculară.

-Care sunt cei mai înalţi şi cei mai scunzi oameni de pe planetă? Cei mai înalţi sunt cei ce aparţin populaţiei tutsi care trăieţste în Ruwanda ţi Burundi, ţări africane. În medie, bărbaţii au o înălţime de 1,95 m, iar femeile de 1,78m . Cei mai scunzi sunt mbuti, pigmei ce trăiesc în Africa Centrală. În medie bărbaţii măsoară 1,37m, iar femeile 1,35m.

-Că virusul gripei provoacă epidemii extinse în lumea întreaga? Virusul gripei poate fi redutabil. În 1918, a provocat o epidemie care a ucis în jur de 20 de milioane de persoane din lumea întreagă, un număr de victime categoric mai mare decât cel produs în de primul război mondial . În prezent, gripa poate fi în general bine tratată, dar rămâne încă o boală foarte răspândită. Există un vaccin împotriva gripei recomandat persoanelor în vârstă şi celor ce suferă de anumite boli, dar trebuie repetat în fiecare an deoarece viruşii se modifică în permanenţă.



:doua inimioare :doua inimioare :doua inimioare
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Dum Sept 13, 2009 8:32 pm

Curiozitatile planetei

Cel mai adanc lac de pe Pamant este Lacul Baikal, din Siberia? Acesta are mai bine de 1,7 Km adancime iar apa de aici reprezinta aproximativ 20% din apa "dulce" aflata in stare lichida de pe Pamant.

Cea mai mare viteza atinsa de vant pe Terra a fost de 513 Km/h? Acest lucru s-a intamplat in Oklahoma, in timpul unei tornade in Mai, 1999.

Cel mai adanc loc de pe Pamant (aproape 11 Km) se gaseste in apropiere de Insulele Mariane, in Oceanul Pacific?

Desertul la nivel global ocupa aproape o treime din suprafata de uscat a planetei?

Aproape 97% din apa de pe Pamant se gaseste in oceane?

Totodata, mai bine de 70% din apa "dulce" se gaseste in calotele glaciare din Antarctica si Groenlanda.

Locul cu cele mai multe precipitatii de pe Pamant este Lloro, in Columbia? Precipitatiile ating aici valoarea medie de 13.000 mm anual.

Cel mai secetos loc de pe Pamant este Arica, in Chile? Precipitatiile ating aici 0,76 mm anual. In acest ritm, ar trebui un secol pentru a umple o ceasca de cafe.

Cel mai lung fluviu de pe Pamant este Nilul, ce atinge o lungime de 6.695 Km?

Cea mai joasa portiune de uscat de pe Pamant este tarmul Marii Moarte, care se gaseste la 400 de metri sub nivelul de referinta.

Cele mai multe victime in urma unui cutremur s-au inregistrat in anul 1557 in China, numarul de victime depasind 800.000? In 1976, tot in China, s-au inregistrat peste 260.000 in urma altui puternic cutremur.

Cel mai mare vulcan de pe Terra este Mauna Loa, din Hawaii. Acesta atinge 15,2 Km de la baza (care este sub nivelul marii) pana la varf?

Peste aproximativ 15 milioane de ani, Los Angeles va deveni o suburbie a orasului San Francisco?

Cea mai inalta cascada din lume este Angel, in Venezuela, atingand o inaltime de 979 metri?

In fiecare an cad pe suprafata terestra in jur de 1000 de tone de praf cosmic?

Particulele de praf ridicate de vant in Africa pot ajunge pana in Statele Unite? La fel si praful din China...

In fiecare secunda, pamantul este lovit de peste 100 de fulgere? Numarul de fulgere ce au loc in atmosfera este insa mult mai mare.

Cea mai joasa temperatura inregistrata vreodata pe glob este de -89 grade C. Aceasta s-a intamplat in data de 21 Iulie 1983, la Vostok in Antarctica?

Cu toate ca in cea mai mare parte a timpului, cea mai mare temperatura de pe glob se inregistreaza in Death Valley in California, recordul il detine regiunea El Azizia din Libia, cu o temperatura de 57.8 grade C? Aceasta temperatura a fost inregistrata in data de 13 Septembrie 1922.

In urma exploziilor solare sunt expulzate in spatiu particule puternic incarcate energetic. Cand acestea intersecteaza orbita Pamantului si interactioneaza cu gazele atmosferice se formeaza aurorele Boreale sau Australe.

Orbita de 248 de ani a planetei Pluto se intersecteaza cu cea a planetei Neptun si, din 1979 pana in 1999, Pluto a fost a opta planeta da la soare.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Dum Sept 13, 2009 11:41 pm

Cate ceva despre plante !!!!!


1.Cea mai mare floare o are Rafalezia Arnoldi, care creste in padurile tropicale din sud-estul Asiei pe insulele Filipine.
Floarea ei are 3m circumferinta si cantareste 10kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decat o capatana de varza.

2.Cel mai stravechi arbore din lume e considerat un baobab, care creste in Africa rasariteana. Are 5000 de ani.

3.Cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului.
Frunzele acestui palmier ajung pana la 22m lungime si circa 12m latime. 10 oameni se pot adaposti sub asemenea frunza.

4.In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.

5.Baobabul poate trai pana la 5000 de ani? Urmeaza maslinul-2000, stejarul-1600, teiul-1150, cedrul-800, parul-400, chiparosul 350, ulmul 335.

6.Trunchiul pinului este intotdeauna inclinat spre sud. Dupa acest semn poti determina punctele cardinale.

7.Specia de copaci cei mai inalti este eucaliptul, numit si copacul fara umbra, care transpira foarte mult. Are 150 de metri inaltime si, dupa bambus, creste cel mai rapid. Din trunchiul sau drept si rezistent se fac catarge pentru vapoare.

8.Cele mai mici si mai usoare seminte din lume sunt cele de orhidee. Astfel, 1000 de seminte ale acestei frumoase plante cântaresc mai putin de 1 mg.

9.Arborii sequoia ating inaltimi de 80 de metri. Ei contin o cantitate de lemn din care s-ar putea fabrica 5 miliarde de bete de chibrit. Acesti arbori au scoarta foarte groasa si sunt rezistenti la incendii.

10.Bambusul este planta care creste cel mai repede. intr-o ora tulpina de bambus creste cu 2-3 cm, iar in 5-6 saptamâni atinge inaltimea de 18-20 m.

11.Stiati ca florile nu se deschid toate la aceeasi ora? Muscata se deschide dimineata, garoafele spre prânz, iar regina-noptii seara.

12.Arborele-butoi si-a primit denumirea datorita infatisarii sale. in trunchiul sau, care are aceasta forma curioasa, inmagazineaza apa pentru zilele secetoase. Acest lucru este necesar, deoarece acest arbore se intâlneste in regiunile desertice.

13.Tulpina nufarului alb de balta poate atinge 4-5 metri. Floarea se ofileste imediat ce este rupta, chiar daca este pusa in apa.

14.Cafeaua creste in tufisuri vesnic verzi, in regiunile calduroase. Doua seminte sau boabe cresc inauntrul unui fruct rosu, asemanator cu cireasa.







Curiozitati......Stiati ca ...? 540174 Curiozitati......Stiati ca ...? 540174 Curiozitati......Stiati ca ...? 540174
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de monica_2008 Lun Sept 14, 2009 5:49 pm

Woaaaa cate lucruri interesante am citit pe aici de care habar n-aveam [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
monica_2008
monica_2008
Mamica eleganta
Mamica eleganta

Varsta : 53
Joburi/Distractii : mamica de doua printese minunate

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de amalia-carmen Mar Sept 15, 2009 3:28 am

Marele Zid Chinezesc. Stiati ca…?
Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?
1.contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane (Ripley’s Believe It or Not!) .

2.termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortiicatii construite de-a lungul a catorva sute de ani? Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.

3.zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.

4.in timpul dinastiei Qin a inceput construirea a ceea ce astazi denumim “Marele Zid Chinezesc”? El a ridicat acest zid pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populatiei nomade Xiongnu.

5.se presupune ca, de-a lungul timpului, intre doua si trei milioane de chinezi au murit in timpul constructiei Zidului?

6.nu exista nicio harta care sa prezinte intreaga constructie? Acesta este inca un semn al complexitatii acestei megastructuri arhitectonice.

7.dincolo de implicatiile sale militare, zidul a avut si conscinte economice si comerciale? Zidul a reprezentat o buna protectie pentru negustorii europeni care au putut, la adapostul proetctiei Zidului, sa isi desfasoare netulburati negotul.

8.pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboard-er profesionist, a devenit prima persoana din lume care a sarit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat?

9.in timpul utilizarii acestuia ca fortificatie de aparare, Marele Zid Chinezesc avea si un sistem, avansat pentru acea data, de comunicatii? Acesta folosea fumul si focul pentru a transmite diverse mesaje intre turnurile de control al Zidului. In caz de pericol se puteau alerta usor armatele stationate in baze militare de-a lungul structurii.

10.exista si un maraton care se desfasoara de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc? Aceasta forma de maraton este mult mai grea decat cele obisnuite deoarece implica urcarea si coborarea a aproximativ 3.700 de trepte de catre participanti.
amalia-carmen
amalia-carmen
Mamica de cariera
Mamica de cariera

Varsta : 52

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de STEF30IASI Mar Sept 15, 2009 4:36 am

interesant , amalia !!! :pupicei:

:doua inimioare :doua inimioare :doua inimioare
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Mar Sept 15, 2009 1:27 pm

bravo amalia! ma bucur ca te-au captat si pe tine curiozitatile

Curiozitati din spatiu...

Stiati ca... Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind "mancate" de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

Stiati ca... Daca ai calatori cu viteza luminii de la un capat la altul al galaxiei Calea Lactee, ti-ar trebui 100.000 ani ca sa termini calatoria.

Stiati ca... Lumina este cel mai rapid lucru din univers si calatoreste cu 300.000 de km pe secunda.

Stiati ca... Daca stii culoarea unei stele, iti poti da seama de temperatura ei: cele rosii sunt mai reci, cele cu temperaturi medii sunt galbene si cele cu temperaturile cele mai mari
sunt albastre. Nu exista stele verzi!!!

Stiati ca... Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice.

Stiati ca... Luminii de la Soare ii ia 8 minute pana atinge Pamantul; daca Soarele s-ar stinge acum, in 8 minute am ramane in intuneric.

Stiati ca... Cea mai apropiata stea de Pamant este Proxima Centauri aflata la 4,23 de ani-lumina, adica 25 de milioane de milioane de km distanta de Soare. Asta inseamna, ca daca am avea o nava spatiala care ar calatori cu 50.000 de km pe ora, ne-ar trebui 88.000 de ani ca sa ajungem la ea.
Stiati ca... Unele stele sunt de 600.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele nostru. Soarele nostru se indreapta cu 20 km pe secunda spre un punct in directia constelatiei Hercules. Gazele dintr-o pata solara sunt cu 1.650 grade C mai reci decat zonele inconjuratoare de pe Soare.

Stiati ca... Cometa Haley se intoarce la fiecare 76 de ani.
Stiati ca... Planetele se invartesc in jurul Soarelui si in jurul axei proprii in sensul acelor ceasornicului. Venus este planeta care se invarteste in jurul axei proprii contrar acelor ceasornicului. Pe Venus Soarele rasare la vest si apune la est. Venus este considerata sora geamana a Pamantului pentru ca amandoua au cam aceeasi marime, densitate si volum, este cel mai apropiat vecin al Pamantului. Dar Venus este cel mai fierbinte loc din sistemul solar dupa Soare si cel mai stralucitor obiect de pe cer dupa Soare si Luna.

Stiati ca... Mercur orbiteaza Soarele mai repede decat orice alta planeta, in 88 de zile. Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, probabil are gheata la poli.

Stiati ca... Luna noastra se departeaza de Pamant cu 3 cm pe an. Gravitatia Lunii este de 6 ori mai mica decat a Pamantului. De exemplu daca pe Pamant ai 42 de kg, pe Luna ai 7 kg

De unde vin numele planetelor?

SOARELE - Apollo era in mitologia greaca si romana zeu al luminii soarelui, al muzicienilor si poetilor. Soarele ca obiect se numea in mitologia greaca Helios.

MERCUR - Pentru ca Mercur se invarteste atat de repede in jurul Soarelui, romanii l-au numit dupa zeul mesager. El era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat. In mitologia greaca, Mercur este similar cu Hermes.

VENUS - Venus este zeita romana a iubirii si a frumusetii. In mitologia greaca numele ei este Afrodita.

PAMANT - Vine de la cuvantul latinesc "pavimentum" care inseamna pamant, tarana.

MARTE - Marte este zeul roman al razboiului si tatal lui Romulus si Remus. In mitologia greaca este Ares. Numele celor 2 luni ale lui Marte sunt legate tot de razboi. Phobos inseamna frica si Deimos inseamna panica.

JUPITER - Era considerat zeul luminii si al tunetului. In mitologia greaca el este Zeus si era seful tuturor celorlalti zei.

SATURN - Era tatal lui Jupiter si zeu al sadirii si al recoltelor. In mitologia greaca el este Cronos, desi ca semnificatie se potriveste mai mult cu Demetra.

URANUS - Era zeul intregului cer, tata al lui Saturn si bunic al lui Jupiter.

NEPTUN - Era zeul marilor si al oceanelor. I s-a dat planetei acest nume de la culoarea ei albastra. In mitologia greaca Poseidon era zeul marilor si al oceanelor.

PLUTO - Era zeul care facea regulile in lumea mortii. Este un nume potrivit pentru cea mai intunecata, rece si departata planeta din sistemul nostru solar. In mitologia greaca este zeul Hades. Luna lui Pluto, Charon, are legatura tot cu lumea mortii. Charon este numele luntrasului care trece pe cei morti peste raul Styx, raul care delimiteaza lumea celor vii de lumea celor morti.

LUNA - Si-a luat numele de la zeita Diana care mai este cunoscuta si sub numele de Luna. Ea era zeita luminii data noaptea de Luna si sora geamana a lui Apollo. In mitologia greaca ea este Artemis. Luna ca obiect, era numita in mitologia greaca Selena.

METEOR - Vine de la cuvantul grecesc meteoron care inseamna femomen pe cer.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de Liliana Lun Sept 21, 2009 10:20 pm

Stiati Corpul uman


Pentru a putea vorbi ne contractam 72 de muschi diferiti.

Lungimea tălpii (de la vârful degetelor la călcâi) e egală cu lungimea antebraţului (de la încheietură la cot)

Ce temperatură maximă a mediului poate suporta corpul uman?
S-au efectuat experienţe pentru determinarea temperaturii maxime pe care o poate suporta organismul uman. S-a constatat că, la încălzirea treptată în aer uscat, organismul nostru poate suporta nu numai temperatura de fierbere a apei (100°C), dar uneori chiar o temperatură mai înaltă, de până la 160°C, după cum au demonstrat doi fizicieni englezi, care în vederea acestei experienţe au petrecut ore întregi în cuptorul încălzit al unei brutării. Cu privire la aceasta, Tyndall spune: "Poţi fierbe ouă şi frige o friptură în aerul unui încăperi în care oamenii ramân fără niciun fel de pericol pentru ei".
Cum se explică această rezistenţă? Prin aceea că, de fapt, organismul nostru nu primeşte această temperatură, ci păstrează o temperatură apropiată de cea normală. El luptă împotriva încălzirii printr-o transpiraţie abundentă; evaporarea transpiraţiei absoarbe o cantitate mare de caldură din stratul de aer care vine în contact direct cu pielea şi astfel îi reduce mult din temperatură. Singurele condiţii necesare sunt: 1) corpul să nu vină în contact direct cu sursa de căldură şi 2) aerul să fie uscat.
Cine a vizitat Asia mijlocie a observat cât de relativ uşor este suportată acolo o căldură de 37°C şi chiar mai înaltă. La Petersburg, Rusia, o căldură de 24°C se suportă mai greu. Cauza este umiditatea aerului, în timp ce în Asia mijlocie aerul este uscat, ploile constituind un fenomen foarte rar.

50% din greutatea corpului unui adult reprezintă apa. Creierul este rezervorul de apă cel mai concentrat, apa reprezentând 85% din greutatea acestuia.
Dacă eşti deshidratat, sângele tău devine mai dens, iar corpul tău este nevoit să lucreze mult mai intens pentru a-l determina să circule.

Deshidratarea afecteaza puternic performantele creierului. Atunci cand o persoana este deshidratata, atentia si concentrarea sa pot descreste cu 13%, iar memoria de scurta durata cu 7%.
Liliana
Liliana
Mamica rafinata
Mamica rafinata

Varsta : 50
Joburi/Distractii : mamica de printesa!

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de monica_2008 Lun Sept 21, 2009 10:31 pm

Cultivarea arborelul de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] este atestata documentar inca din anul 1100 i.Hr.? Populatiile stravechi, precum Maya si Azteca, cultivau [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din care isi preparau apoi diverse bauturi.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] adevarata contine atat unt de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (partea grasa) cat si pudra de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (partea non-grasa)? De aceea, specialistii considera ca [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] alba nu se califica pentru a fi denumita “[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]” ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] alba contine doar unt de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], nu si pudra de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]).
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
este recunoscuta pentru calitatile benefice sanatatii pe care le are?
Astfel, este demonstrat ca, mancata in cantitati moderate,
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
reduce presiunea arteriala si numarul de radicali liberi dar ajuta si
la imunatatirea nivelui de serotonina din creier (serotonina este
hormonul asociat cu starea de fericire).
Coasta de Fildes este cel mai mare producator de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
din lume? Aproximativ 43% din productia mondiala de cafea provine de
aici. Coasta de Fildes este, totodata, si unul din cei mai mari
exportatori de ulei de palmier.

aproximativ 90% din
fermele producatoare localizate in Coasta de Fildes utilizeaza in
productie diverse forme de sclavagism? De aceea, unii producatori de
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
au introdus conceputul de “Schimb corect” (Fair Trade) iar fermele
producatoare parte a acestui acord primesc o remuneratie mai mare.
monica_2008
monica_2008
Mamica eleganta
Mamica eleganta

Varsta : 53
Joburi/Distractii : mamica de doua printese minunate

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de Liliana Lun Sept 21, 2009 10:35 pm

Stiati Corpul uman




Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi :-) si 43 pentru a te incrunta :-(

Cercetarile facute de Martin Lindstrom si prezentate in BrandChild arata ca in situatii complexe copii se descurca mai bine decat adultii: ei pot efectua 5.4 activitati simultan - urmaresc TV-ul, se joaca, vorbesc, pot scrie si pot manca in acelasi timp - pe cand adultii pot efectua 1.7 activitati (iar barbatii mai putine)

Daca saliva ta nu poate dizolva un anumit aliment, nu-l poate savura.

Corpul tau utilizeaza 300 de muschi, numai pentru a se mentine in echilibru, cand sta in picioare.

Osul de la sold este mai tare decat cimentul.

Trecerea alimentelor din gura in stomac dureaza 7 secunde

Asa cum privitul cuiva care casca ne va induce aceeasi senzatie, la fel de bine putem izbucni si in ras, daca suntem provocati. Cand auzim pe cineva care rade, ne este stimulata regiunea din creier responsabila de mimica fetei.

Inaltimea omului variaza zilnic. Dimineata suntem cu un centimetru mai inalti decat seara. Cartilagiile de la incheieturi se taseaza pe parcursul zilei.

Cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima.

Omul pierde o jumatate de litru de apa pe zi prin respiratie?

Bebeluşii se nasc fără rotule la genunchi?

In ultimele trei luni de sarcina fatul acumuleaza peste 50% din greutatea pe care o are la nastere.

Stiati ca femurul este cel mai lung os al corpului uman?

Ciocolata, sexul si frigul pot spori performantele intelectuale.

Femeile clipesc aproape de doua ori mai mult decat barbatii?

Grupa de sange este indicata de absenta sau prezenta unor substante pe suprafata leucocitelor. Exista multe tipuri de leucocite, insa o persoana nu poate avea decat un singur tip de astfel de celule.

Creierul unui adult cantareste in medie 1,375 de grame?

Puse cap la cap venele, arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori?

Unghiile mainilor cresc de patru ori mai repede decat cele ale picioarelor?

in medie unui om ii cad circa 56 de fire de par pe zi?

Creierul persoanelor cu un coeficient de inteligenta mai mare nu este mai activ, nu este mai mare, ci este pur si simplu mai... eficient.
Liliana
Liliana
Mamica rafinata
Mamica rafinata

Varsta : 50
Joburi/Distractii : mamica de printesa!

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de teodoraion Lun Sept 21, 2009 10:43 pm

Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi :-) si 43 pentru a te incrunta :-(


chestia asta o stiu de la Bianca a facut un curs de anatomie si a invatat foarte multe chiar si-a desenat corpul si i-au facut maduva spinarii..stie care e cel mai mare os din corp care e cel mai mic....parcursul mancarii pana la intestine..chiar am fost multumita de ceea ce a invatat
teodoraion
teodoraion
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 41
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)

Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de mona_mami Mar Sept 22, 2009 2:53 am

stiati ca:

- Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.

- In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare…

- Un melc poate dormi trei ani.

- Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.

- Crocodilul nou-nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.

- Ursii polari sunt stangaci.

- Creierul barbatilor este organizat fie pentru a vorbi, fie pentru a asculta. Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp. Asta inseamna ca daca un barbat vorbeste, el a surzit, nu mai poate auzi nimic.
Cand vorbeste, o femeie poate auzi in acelasi timp. Deci, atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat, trebuie sa-l lase sa termine ce are de spus, altfel el nu poate auzi nimic.

- Deschide un document nou in Word si scrie =rand(200,90), apoi apasa enter . Microsoft e gata sa "plateasca milioane" pentru cel care poate oferi explicatia.
Incearca!!!!!!!!!!!!!!

- Puricele poate sari peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este
ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.

- Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina.

- In Marea Britanie, din 99 de oameni accidentati moare 1, in Germania , din 60 de oameni accidentati moare 1, iar in Romania , din 3 oameni accidentati moare 1.

- Sunt mai multe gaini decat oameni in lume.

- Pentru a desprinde orice fel de hartii, guma sau silicon, lipite pe orice suprafata de sticla, umezeste zona respectiva cu CocaCola..

- Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si daca ai tastele blocate. Incearca!

- In medie, persoanele stangace mor mai repede cu 9 ani decat cele dreptace.

- O persoana normala este cu circa 6mm mai lunga noaptea.
Corpul uman se lungeste in timpul noptii.

- Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.

- Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate telefoanele din lume.

- Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

- Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.

- Propozitia: "The quick brown fox jumps over the lazy dog" foloseste fiecare litera a alfabetului..

- Cuvantul cimitir vine din grecescul koimetirion, care inseamna "dormitor".
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Curiozitati......Stiati ca ...? Empty Re: Curiozitati......Stiati ca ...?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum