Conectare
Ultimele subiecte
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 120 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 120 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 296, Mier Oct 30, 2024 12:58 am
Parteneri
Ady.Biju br>
br>maria-fotomaria.blogspot.com
hmshop.wordpress.com
artizele.blogspot.com
miriamknittedstuff.blogspot
bratari magice
Shop/candles
art3lier.blogspot.com
cadouri-handmade.ro
carteacopiilor.ro
vicovia.ro
biosens.ro
bijuterii-eoti.blogspot.com
reginamaria.ro
organicbaby.ro
mastercosty.blogspot.com
magazinuldebrazi.ro
Furunculul
5 participanți
Pagina 1 din 1
Furunculul
* Furunculul
Furunculul reprezinta o infectie de natura stafilococica a foliculului pilo-sebaceu (implica, deci si firul de par si glandele sebacee asociate lui). Infectia trece prin toate fazele specifice unui proces inflamator: creste temperatura locala, zona se inroseste, devine dureroasa, edematiata. Treptat se formeaza o colectie locala lichidiana ce devine purulenta in 4-7 zile.
Cele mai frecvente localizari ale furunculelor sunt tegumentele fetei, gatului, regiunii axilare, umerilor si feselor. Daca se formeaza la nivelul pleoapei, se numeste orjelet (urcior).
In cazul in care furunculele apar in grup, situatia devine mai complicata, (atat din punct de vedere al diagnosticului cat si al tratamentului) putand fi de fapt vorba de furunculoza sau carbuncul (furuncul antracoid).
Cauze
Majoritatea furunculelor sunt datorate infectiei cu stafilococ. Stafilococul este o bacterie ce se gaseste pe tegumente si care devine patogena in momentul in care intra in organism prin diverse solutii de continuitate de la nivelul pielii (taieturi, zgarieturi, intepaturi). Exista insa si o serie de cauze ce favorizeaza aparitia unei astfel de infectii, cum ar fi igiena defectuoasa, expunerea tegumentului la chimicale dure ce irita profund zonele de contact, iritatii fizice, mecanice. De asemenea, pacientii cu afectiuni cronice precum diabetul zaharat, statusul imun compromis (pacientii imunodeprimati), avitaminoze, malnutritie, alcoolism, sunt mai susceptibili sa dezvolte furuncule.
Simptome
Evolutia unui furuncul este de obicei de 10-14 zile iar semnele sunt atat locale cat si generale.
La nivel tegumentar, furuncul debuteaza ca o colectie supradenivelata, dureroasa, eritematoasa, de consistenta dura, cu dimensiuni reduse (1-2 cm). Zona este foarte pruriginoasa si precoce apare senzatia de arsura locala. In urmatoarele zile zona tumefiata isi mareste dimensiunile, devine mai moale si mult mai dureroasa, iar in urmatoarea faza va aparea o flictena galbuie in varful furunculului (sugerand existenta subiacenta a puroiului). Pe parcursul urmatoarelor 3-4 zile, furunculul poate fistuliza spontan cu eliminarea puroiului si a materialului necrotic celular. Fistulizarea este insotita de intensificarea durerii. In absenta tratamentului chirurgical de specialitate, furunculul se vindeca, lasand o cicatrice inestetica.
Semnele regionale si generale sunt reprezentate de: limfangita si limfadenita (implicarea in procesul infectios a vaselor si ganglionilor limfatici), aparitia febrei (in general 38-39), chiar a frisonului (insotit de alterarea starii generale) insa nu insotesc boala de baza decat in situatii grave (iar astfel de situatii sunt rare).
Complicatiile ce apar sunt: suprainfectarea furunculului (cu streptococ, devenind erizipel), diseminarea infectiei la distanta sau dezvoltarea altor furuncule in jurul celui initial.
Consult de specialitate
Pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze unui serviciu medical specializat imediat ce starea de sanatate se agraveaza sau semnele locale se intensifica, astfel:
- apare febra, frisonul (semnifica pasajul circulator al germenilor)
- durerea se intensifica
- tegumentul din jurul furunculului devine excesiv de hiperemiat sau apar striatii rosii in jurul lui
- furunculul nu fistulizeaza
- exista probleme cronice de sanatate: diabet zaharat, probleme cardiace, imunodepresie (datorata unor afectiuni sau aparuta ca rezultat al unor tratamente cu corticoizi sau citostatice)
De retinut!
Desi furunculul in sine nu este o afectiune care sa impuna tratament medical de urgenta, pacientii care au o stare de sanatate alterata si fac febra mare dupa aparitia furunculului sunt totusi sfatuiti sa se duca la camera de garda pentru a trata corespunzator infectia.
Diagnostic
Diagnosticul se pune de obicei dupa realizarea unui examen fizic local. Deoarece se poate ca in unele cazuri sa existe numeroase furuncule avand diverse localizari tegumentare, medicul trebuie sa investigheze amanuntit pacientul in totalitate. De obicei, pentru realizarea unui diagnostic corect trebuie excluse: pustula maligna din antrax, sancrul sifilitic, hidrosadenita.
Tratament
Tratamentul la domiciliu
Specialistii recomanda pacientilor o serie de masuri ce, corect aplicate, pot sa amelioreze simptomatologia locala si pot favoriza procesul de vindecare:
- Aplicarea locala de comprese calde si introducerea furunculului in apa calda. Astfel se va diminua durerea si se favorizeaza acumularea puroiului spre suprafata zonei tumefiate. Dupa ce furunculul dezvolta zona superficiala de puroi, prin contactul repetat cu apa se grabeste fistulizarea. Aceasta se produce in aproximativ 10 zile de la aparitia infectiei. Compresele calde se pot realiza prin introducerea unei bucati de material textil (de preferinta bumbac - datorita proprietatilor absorbante) in apa calda si apoi stoarcerea excesului de apa. Astfel compresa se aplica local, prin tamponare delicata.
- Folosirea pentru igiena locala a unui sapun antibacterian. Acest sfat este util in special dupa ce furunculul a fistulizat si puroiul a fost eliminat. De asemenea, se pot aplica pe zona restanta diverse unguente si creme cu proprietati antibacteriene si apoi un bandaj steril. Zona infectata trebuie spalata de 2-3 ori/zi, dezinfectata corespunzator si acoperita cu comprese calde pana se vindeca.
- Nu se recomanda inteparea furunculului cu un ac sau agresarea lui in orice alt fel. De obicei, astfel de proceduri nu fac decat sa suprainfecteze furunculul, agravand afectiunea. Tratamentul devine mai complicat, iar procesul de vindecare mai anevoios.
Tratamentul medical
Tratamentul medical de specialitate trebuie instalat ori de cate ori se suspicioneaza dezvoltarea unei infectii grave. Pentru obiectivarea acestei situatii trebuie sa se realizeze hemograme si hemoculturi pentru a decela prezenta bacteriei in puroi si in sange. In situatiile cu adevarat grave medicul poate recurge la antibioterapie. Antibioticele se administreaza in functie de rezultatele antibiogramei - un test special realizat folosind lichidul drenat din furuncul (in conditii de asepsie) si care poate stabili spectrul antibioticelor la care germenele este sensibil. Pe baza acestor date se recurge la un anumit antibiotic. Totusi, pana la sosirea rezultatelor antibiogramei, tratamentul initial trebuie sa contina penicilina sau eritromicina.
In cadrul tratamentului general se pot administra, la nevoie, analgetice si antipiretice de intensitate medie (daca acestea au un efect intens si de lunga durata, pot masca o eventuala agravare a starii de fond).
Evolutie si prognostic
Indiferent daca furuncul se dreneaza acasa dupa fistulizarea spontana sau daca este incizat la spital, pacientul este sfatuit sa realizeze o toaleta locala riguroasa, prin dezinfectare de 2-3 ori/ zi a zonei, pana cand se vindeca. Dupa spalare cu solutie dezinfectanta se aplica local un unguent cu antibiotice, iar apoi se acopera rana cu un bandaj steil.
La orice semne de reinfectie (durere, inrosire, caldura locala) pacientul este sfatuit sa consulte medicul specialist.
Cu tratament corespunzator acasa sau la departamentul de garda, majoritatea furunculelor dispar fara sechele majore (doar cu o cicatrice).
Preventie
O etapa importanta a tratamentului este preventia. Astfel, tratamentul profilactic implica:
- igiena regiunilor piloase
- tratarea corespunzatoare a ranilor minore aparute la nivel tegumentar
- spalarea separata, la o temperatura cat mai ridicata a hainelor, prosoapelor, asternuturilor persoanelor cu astfel de infectii
- pastrarea starii de sanatate in parametrii optimi.
Re: Furunculul
EU CANd eram mica am avut pe mana de cateva ori si le-am trata cu frunza de varz..erau fff dureroase...
teodoraion- Mamica cocheta
- Varsta : 42
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)
Re: Furunculul
nu am avut niciodata asa ceva...si nici nu vreau sa am
paul_A- Mamica cocheta
- Varsta : 38
Joburi/Distractii : mamy - full time
Re: Furunculul
cine ar vrea sa aiba florina!?
teodoraion- Mamica cocheta
- Varsta : 42
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)
Re: Furunculul
sunt ingrozitoare..... mie mi-a iesit unu pe fesa, nu pot sta pe scaun de durere si vad ca se lasa durerea pe picior in jos...... acum de dimineata merg la doctor sa mil curete
Re: Furunculul
multa sanatate adriana..eu stiu cat sunt de dureroase chiar daca eram mica..
teodoraion- Mamica cocheta
- Varsta : 42
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)
Re: Furunculul
fetita mea a avut de la 6 luni pana la 1 an si desi an ultimu stadiu am mers la prelevat acea infectie la institul de medicina ,sunt f dureroase si insuportabile .
claudia_mami- Mamica rafinata
- Varsta : 42
Re: Furunculul
Tratamente naturiste pentru furuncule si abcese.
Pentru grabirea colectarii acestora se poate folosi una dintre urmatoarele metode:
* se pun comprese sau se fac bai locale cu decoct din frunze de nuc. Se pun 30 g de frunze la un litru de apa si se fierb circa 15 min. Se strecoara, se pune decoctul intr-un lighean si se tine furunculul in apa 20-25 de min. sau se inmoaie o compresa si se aplica pe el.
* se pun comprese calde cu infuzie de nalba mare, brusture, galbenele, musetel. Se tin compresele pe furuncule sau abcese pana ce se racesc si se schimba din doua in doua ore.
* se pun felii calde de rosii sau de ceapa coapta pe furuncule sau abcese si se leaga cu o fasa de pansament, ca sa nu cada.
* se unge pielea cu alifie cu miere. Alifia cu miere se prepara astfel: se amesteca bine o lingura de miere cu o lingurita de faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena. Se intinde pasta pe furuncul sau abces si se acopera cu un plasture. Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi. inainte de fiecare aplicare se curata pielea cu infuzie de galbenele sau musetel.
* se unge pielea cu alifie de miere si propolis. Alifia se prepara astfel: se freaca bine 3 oua proaspete de prepelita, o lingurita cu ulei de masline sau porumb, o lingurita cu tinctura de propolis si o lingurita de miere, se adauga faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena si se aplica alifia pe furuncul. Se acopera cu un plasture sau tifon, iar deasupra se fixeaza o folie de plastic. Se lasa sa actioneze 24 de ore.
* se unge pielea de 2-3 ori pe zi cu alifie cu propolis. Alifia cu propolis se prepara astfel: se iau 20 g propolis, o lingura cu ceara de albine si 80 g unt sau untura fara sare, se pun intr-un ibric emailat in baie de aburi, iar cand s-a omogenizat bine, se ia vasul de pe foc, se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Se toarna alifia in borcanele cu capac si se pastreaza la rece.
* Se taie felii un catel de usturoi si se striveste putin sau se marunteste ca pentru mujdei si se pune pe furuncul,se lasa sa actioneze. Se repeta pana la vindecare.
Pentru grabirea colectarii acestora se poate folosi una dintre urmatoarele metode:
* se pun comprese sau se fac bai locale cu decoct din frunze de nuc. Se pun 30 g de frunze la un litru de apa si se fierb circa 15 min. Se strecoara, se pune decoctul intr-un lighean si se tine furunculul in apa 20-25 de min. sau se inmoaie o compresa si se aplica pe el.
* se pun comprese calde cu infuzie de nalba mare, brusture, galbenele, musetel. Se tin compresele pe furuncule sau abcese pana ce se racesc si se schimba din doua in doua ore.
* se pun felii calde de rosii sau de ceapa coapta pe furuncule sau abcese si se leaga cu o fasa de pansament, ca sa nu cada.
* se unge pielea cu alifie cu miere. Alifia cu miere se prepara astfel: se amesteca bine o lingura de miere cu o lingurita de faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena. Se intinde pasta pe furuncul sau abces si se acopera cu un plasture. Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi. inainte de fiecare aplicare se curata pielea cu infuzie de galbenele sau musetel.
* se unge pielea cu alifie de miere si propolis. Alifia se prepara astfel: se freaca bine 3 oua proaspete de prepelita, o lingurita cu ulei de masline sau porumb, o lingurita cu tinctura de propolis si o lingurita de miere, se adauga faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena si se aplica alifia pe furuncul. Se acopera cu un plasture sau tifon, iar deasupra se fixeaza o folie de plastic. Se lasa sa actioneze 24 de ore.
* se unge pielea de 2-3 ori pe zi cu alifie cu propolis. Alifia cu propolis se prepara astfel: se iau 20 g propolis, o lingura cu ceara de albine si 80 g unt sau untura fara sare, se pun intr-un ibric emailat in baie de aburi, iar cand s-a omogenizat bine, se ia vasul de pe foc, se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Se toarna alifia in borcanele cu capac si se pastreaza la rece.
* Se taie felii un catel de usturoi si se striveste putin sau se marunteste ca pentru mujdei si se pune pe furuncul,se lasa sa actioneze. Se repeta pana la vindecare.
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA
» cum slabim?
Mier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana
» Sarbatoritii lunii septembrie
Mier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana
» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Mier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana
» Stirea zilei(3)
Mier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana
» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Mier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana
» Soacra -soacra poama acra..(3)
Mier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana
» HOROSCOP ZILNIC
Mier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai
» Cuvinte din 3 litere!
Mier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA