Conectare
Ultimele subiecte
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 68 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 68 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 296, Mier Oct 30, 2024 12:58 am
Parteneri
Ady.Biju br>
br>maria-fotomaria.blogspot.com
hmshop.wordpress.com
artizele.blogspot.com
miriamknittedstuff.blogspot
bratari magice
Shop/candles
art3lier.blogspot.com
cadouri-handmade.ro
carteacopiilor.ro
vicovia.ro
biosens.ro
bijuterii-eoti.blogspot.com
reginamaria.ro
organicbaby.ro
mastercosty.blogspot.com
magazinuldebrazi.ro
Curiozitati......Stiati ca ...?
+17
buburuza
panky(Laura)
muraru raluca
macoveianca
ari05
Maria
scumpetea
alinapopa1969
teodoraion
Liliana
amalia-carmen
paul_A
adriana
elena
monica_2008
STEF30IASI
mona_mami
21 participanți
Pagina 6 din 6
Pagina 6 din 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Stiati ca…?
Caini 2. Stiati ca...? se estimeaza ca in intreaga lume sunt aproximativ 400 de milioane de caini?
Caini 2. Stiati ca...? se estimeaza ca in intreaga lume sunt aproximativ 400 de milioane de caini?
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Condimente . Stiati ca .... ?
Sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.
condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.
ghimbirul, scortiosoara, piperul negru sau cuisoarele era considerate produse de lux in Europa Evului Mediu? Fiind importate tocmai din locuri indepartate, ca Asia si Africa, costurile erau foarte mari si de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.
comertul cu condimentele a stat la baza prosperitatii unor state ca Venetia sau Portugalia, in perioada Evului Mediu? Venetia a detinut la inceput monopolul pe rutele de comert cu Orientul Mijlociu, fapt care a dus la o prosperitate remarcabila a acestui mic stat in acea perioada. Controlul asupra rutelor de comert cu condimente a fost si motivul principal al celebrei expeditii a lui Vasco da Gama din 1499.
Sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.
condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.
ghimbirul, scortiosoara, piperul negru sau cuisoarele era considerate produse de lux in Europa Evului Mediu? Fiind importate tocmai din locuri indepartate, ca Asia si Africa, costurile erau foarte mari si de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.
comertul cu condimentele a stat la baza prosperitatii unor state ca Venetia sau Portugalia, in perioada Evului Mediu? Venetia a detinut la inceput monopolul pe rutele de comert cu Orientul Mijlociu, fapt care a dus la o prosperitate remarcabila a acestui mic stat in acea perioada. Controlul asupra rutelor de comert cu condimente a fost si motivul principal al celebrei expeditii a lui Vasco da Gama din 1499.
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
sa stea 1000 de ani,
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
dc sandy? tu nu folosesti acest condiment?
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
nici eu dar nici nu l-am folositpanky(Laura) a scris:nu stiam asta
paul_A- Mamica cocheta
- Varsta : 38
Joburi/Distractii : mamy - full time
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Cutremure. Stiati ca…?
cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.
exista 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, in general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur? Pentru masurarea intensitatii se foloseste scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificata, in timp ce pentru masurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) si Moment Magnitude-MM (din 1979).
scara Mercalli masoara intensitatea unui cutremur asa cum a fost el perceput de catre oameni sau din perspectiva distrugerilor cauzate asupra cladirilor si infrastructurii si nu magnitudinea acestuia? Astfel, doua cutremure cu aceeasi magnitudine (masurate in Richter sau MM) pot avea valori diferite pe scara Mercalli din cauza tipului de teren, straturilor solului distanta fata de epicentru etc.
exista X niveluri pe scara Mercalli originala si XII pe scara Mercalii Modificata (cea folosita in prezent)? Astfel, nivelul I arata ca evenimentul seismic nu a fost resimtit in timp ce nivelul XII indica distrugerea totala (unul din cele mai spectaculoase si socante efecte vizuale care se pot intampla in timpul unui cutremur cu intensitatea XII Mercalli este miscarea solului in valuri). De asemenea, numerotarea pe scara Mercalli, a intensitatii, se face folosind cifre romane in timp ce pentru scarile care masoara magnitudinea, Richer si MM, se folosesc cifre arabe.
Scara Richter se foloseste pentru masurarea si raportarea cutremurelor de magnitudine medie in timp ce pentru cutremurele mari se foloseste Scara Moment Magnitude? De regula, cutremurele cu magnitudinea mai mica de 3 se masoara folosind scari mai putin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea intre 3 si 7 se foloseste Scara Richter iar pentru cele peste 7 grade se foloseste Scara Moment Magnitude.
pe glob sunt folosite in mod uzual nu mai putin de 5 scari care masoara intensitatea, in functie de regiunea si tara la care ne referim? In USA se foloseste Scara Mercalli Modificata, in Europa se utilizeaza Scara Macroseismica Europeana, in Japonia Scara Shindo iar in India, Israel, Rusia si statele CIS se foloseste Scara MSK-64.
prima scara care masura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusa spre sfarsitul secolului XIX? Ea a fost inlocuita in 1902 de Scara Mercalli, in prima ei forma, insa unele tari, cum este Filipine, inca mai folosesc Scara Rossi-Forel.
s-a calculat statistic ca, in medie, pe an, se produc la nivel planetar 17 cutremure mari (magnitudine intre 7 si 7.9) si un singur cutremur foarte mare (magnitudine peste 8)? Numarul cutremurelor de magnitudine foarte mica si mica (intre 2 si 3.9 grade) este de aproximativ 1.430.000, dintre care nu mai putin de 1.300.000 sunt mai mici de 2.9 grade.
in ultimii 10 ani, din 2000 pana in 2009, anul 2007 a cunoscut nu mai putin de 4 cutremure de peste 8 grade in timp ce 2002 si in 2008 nu s-a inregistrat nici unul? In ordine cronologia, acestea au fost: Insulele Kurile – 13 ianuarie – 8.1 grade, Insulele Solomon – 1 aprilie – 8.1 grade, Coasta Centrala a statului Peru – 15 august – 8 grade si Sudul Sumatrei, Indonezia – 12 septembrie – 8.5 grade.
cel mai catastrofal cutremur, ca numar de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 in Shaanxi, China? Victimele estimate ale acestui cutremur sunt in numar de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot in China, insa de data aceasta in Tangshan, are un numar estimat de 655.000 de victime, de aproximativ de 3 ori mai mare decat cele 255.000 de victime raportate oficial.
cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.
exista 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, in general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur? Pentru masurarea intensitatii se foloseste scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificata, in timp ce pentru masurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) si Moment Magnitude-MM (din 1979).
scara Mercalli masoara intensitatea unui cutremur asa cum a fost el perceput de catre oameni sau din perspectiva distrugerilor cauzate asupra cladirilor si infrastructurii si nu magnitudinea acestuia? Astfel, doua cutremure cu aceeasi magnitudine (masurate in Richter sau MM) pot avea valori diferite pe scara Mercalli din cauza tipului de teren, straturilor solului distanta fata de epicentru etc.
exista X niveluri pe scara Mercalli originala si XII pe scara Mercalii Modificata (cea folosita in prezent)? Astfel, nivelul I arata ca evenimentul seismic nu a fost resimtit in timp ce nivelul XII indica distrugerea totala (unul din cele mai spectaculoase si socante efecte vizuale care se pot intampla in timpul unui cutremur cu intensitatea XII Mercalli este miscarea solului in valuri). De asemenea, numerotarea pe scara Mercalli, a intensitatii, se face folosind cifre romane in timp ce pentru scarile care masoara magnitudinea, Richer si MM, se folosesc cifre arabe.
Scara Richter se foloseste pentru masurarea si raportarea cutremurelor de magnitudine medie in timp ce pentru cutremurele mari se foloseste Scara Moment Magnitude? De regula, cutremurele cu magnitudinea mai mica de 3 se masoara folosind scari mai putin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea intre 3 si 7 se foloseste Scara Richter iar pentru cele peste 7 grade se foloseste Scara Moment Magnitude.
pe glob sunt folosite in mod uzual nu mai putin de 5 scari care masoara intensitatea, in functie de regiunea si tara la care ne referim? In USA se foloseste Scara Mercalli Modificata, in Europa se utilizeaza Scara Macroseismica Europeana, in Japonia Scara Shindo iar in India, Israel, Rusia si statele CIS se foloseste Scara MSK-64.
prima scara care masura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusa spre sfarsitul secolului XIX? Ea a fost inlocuita in 1902 de Scara Mercalli, in prima ei forma, insa unele tari, cum este Filipine, inca mai folosesc Scara Rossi-Forel.
s-a calculat statistic ca, in medie, pe an, se produc la nivel planetar 17 cutremure mari (magnitudine intre 7 si 7.9) si un singur cutremur foarte mare (magnitudine peste 8)? Numarul cutremurelor de magnitudine foarte mica si mica (intre 2 si 3.9 grade) este de aproximativ 1.430.000, dintre care nu mai putin de 1.300.000 sunt mai mici de 2.9 grade.
in ultimii 10 ani, din 2000 pana in 2009, anul 2007 a cunoscut nu mai putin de 4 cutremure de peste 8 grade in timp ce 2002 si in 2008 nu s-a inregistrat nici unul? In ordine cronologia, acestea au fost: Insulele Kurile – 13 ianuarie – 8.1 grade, Insulele Solomon – 1 aprilie – 8.1 grade, Coasta Centrala a statului Peru – 15 august – 8 grade si Sudul Sumatrei, Indonezia – 12 septembrie – 8.5 grade.
cel mai catastrofal cutremur, ca numar de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 in Shaanxi, China? Victimele estimate ale acestui cutremur sunt in numar de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot in China, insa de data aceasta in Tangshan, are un numar estimat de 655.000 de victime, de aproximativ de 3 ori mai mare decat cele 255.000 de victime raportate oficial.
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
da... noroc ca in zona noastra nu sunt si nici nu se simt eventualele cutremure
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
am o frica de cutremure
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
mie nu mi-e frica normal, dk nu e pericol aici ... si nu stiu ce inseamna un cutremur...
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
pai nici eu nu prea stiu dar am fobie
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
stiati ca :
Prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.
substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.
Prima chimista din istorie este considerata a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiforma din atribuita mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.
substantele mirositoare din componenta unui parfum nu au numai origine vegetala ci si animala? De exemplu, o substanta inflamabila de culoare inchisa secretata de sistemul digestiv al Casalotului (o anumita specie de balena; Sperm Whale in engleza) sta la baza producerii ambrei. Alte arome se obtin si din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamna testicul in limba sanscrita) se obtine din secretia unei glande situate in regiunea anala la masculii speciei de caprioare cu acelasi nume.
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Cei mai batrani oameni din lume*. Stiati ca?
cel mai batran barbat din lume in viata in prezent (ianuarie 2009) este Tomoji Tanabe? Japonezul a ajuns la venerabila varsta de 113 ani, impliniti pe 18 septembrie 2008, adica este nascut in secolul XIX (anul 1895).
cea mai batrana femeie din lume inca in viata in prezent (ianuarie 2009) este Gertrude Baines, o americanca de 114 ani? Fiind mai in varsta decat Tomoji Tanabe cu un an, doamna Baines este, astfel, cel mai batran om din lume. Ea s-a nascut pe 6 aprilie 1894.
cel mai in varsta om din toate timpurile este frantuzoaica Jeanne Calment? Data nasterii sale a fost stabilita ca fiind 21 februarie 1875 si a trait 122 de ani si 164 de zile, pana pe 4 august 1997. In momentul centenarului marelui pictor Vincent van Gogh, in 1990, ea era ultima persoana ramasa inca in viata care il cunoscuse. Cand avea 100 de ani, doamna Calment mergea inca pe bicicleta.
Cartea Recordurilor – Guiness Book – inregistreaza recordurile de varsta incepand cu 1955? Astfel, primul om care a detinut acest record in istoria Guiness Book a fost Betsy Baker, in varsta de 113 ani atunci, care a si decedat pe 24 octombrie acelasi an.
de 54 de ani de cand Guiness Book inregistreaza aceste recorduri, au fost 41 de detinatori ai titlului de cel mai batran om din lume (pana la aceasta data)? Cei mai numerosi au fost americanii, cu 12 prezente, secondati de englezi cu 10 prezente (Betsy Baker, prima detinatoare a titlui, desi a decedat in SUA, este englezoaica) si de japonezi cu 6 preze
cel mai batran barbat din lume in viata in prezent (ianuarie 2009) este Tomoji Tanabe? Japonezul a ajuns la venerabila varsta de 113 ani, impliniti pe 18 septembrie 2008, adica este nascut in secolul XIX (anul 1895).
cea mai batrana femeie din lume inca in viata in prezent (ianuarie 2009) este Gertrude Baines, o americanca de 114 ani? Fiind mai in varsta decat Tomoji Tanabe cu un an, doamna Baines este, astfel, cel mai batran om din lume. Ea s-a nascut pe 6 aprilie 1894.
cel mai in varsta om din toate timpurile este frantuzoaica Jeanne Calment? Data nasterii sale a fost stabilita ca fiind 21 februarie 1875 si a trait 122 de ani si 164 de zile, pana pe 4 august 1997. In momentul centenarului marelui pictor Vincent van Gogh, in 1990, ea era ultima persoana ramasa inca in viata care il cunoscuse. Cand avea 100 de ani, doamna Calment mergea inca pe bicicleta.
Cartea Recordurilor – Guiness Book – inregistreaza recordurile de varsta incepand cu 1955? Astfel, primul om care a detinut acest record in istoria Guiness Book a fost Betsy Baker, in varsta de 113 ani atunci, care a si decedat pe 24 octombrie acelasi an.
de 54 de ani de cand Guiness Book inregistreaza aceste recorduri, au fost 41 de detinatori ai titlului de cel mai batran om din lume (pana la aceasta data)? Cei mai numerosi au fost americanii, cu 12 prezente, secondati de englezi cu 10 prezente (Betsy Baker, prima detinatoare a titlui, desi a decedat in SUA, este englezoaica) si de japonezi cu 6 preze
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Copacul care sangereaza
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Copacul din imaginile de mai jos poarta denumirea de Copacul Sangelui de Dragon, si asta datorita seveneobisnuite, cu culoare rosu aprins, ce se scurge pe scoarta sa la cea mai mica taietura.
Nu creste decat pe patru insule din Oceanul Indian, ceea ce face din seva sa, un medicament minune pentru localnici, o marfa cu atat mai rara.
Cei care ii cunosc proprietatile sustin ca seva rosie a copacului este extrem de puternica in tratarea afectiunilor sexuale. Mai mult, intareste orice vraja pentru sexualitate, dragoste sau protectie...
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Copacul din imaginile de mai jos poarta denumirea de Copacul Sangelui de Dragon, si asta datorita seveneobisnuite, cu culoare rosu aprins, ce se scurge pe scoarta sa la cea mai mica taietura.
Nu creste decat pe patru insule din Oceanul Indian, ceea ce face din seva sa, un medicament minune pentru localnici, o marfa cu atat mai rara.
Cei care ii cunosc proprietatile sustin ca seva rosie a copacului este extrem de puternica in tratarea afectiunilor sexuale. Mai mult, intareste orice vraja pentru sexualitate, dragoste sau protectie...
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
STEF30IASI- Mamica cocheta
- Varsta : 46
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
auzisem de el , dar nu stiam cum arata
paul_A- Mamica cocheta
- Varsta : 38
Joburi/Distractii : mamy - full time
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Inghetata ce a fost si ce a devenit
Merge ca unsa cand te topesti de caldura, dar si cu alte ocazii, mai putin fierbinti. O preferam cu totii, de la mic la mare, dar oare si sanatatea noastra o iubeste?
Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director Stiintific al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE, - R&D Bucuresti
Este un aliment hranitor, din clasa produselor lactate, rece si cu o consistenta pastoasa, mai mult sau mai putin solida. In mod traditional, inghetata se obtine prin inghetarea unui amestec de lapte sau derivati ai laptelui, smantana, unt, zer, lactoza, cu zahar, oua, fructe, ciocolata, cafea, fistic, migdale, nuci, alune, lichioruri, arome naturale. Aceste materii prime se mixeaza si se omogenizeaza pentru obtinerea unei vascozitati caracteristice. Apoi, amestecul omogenizat se pasteurizeaza pentru distrugerea agentilor patogeni care pot contamina materiile prime. Urmeaza operatia de aerare, amestecul fiind racit la temperaturi de -5o, cu agitare, pentru inglobare de aer si obtinerea unei inghetate spumoase, avand caracteristici gustative superioare. In final, urmeaza, calire inghetatei la temperaturi de -25oC si pastrarea si distribuirea ei pe lantul de frig, in conditii de congelare.
CE AVEM IN AMBALAJELE FRUMOS COLORATE
In prezent, inghetatele industriale au in compozitia lor alte ingrediente fata de cele de acum cateva zeci de ani. Iata compozitia unei astfel de inghetate: lapte praf degresat rehidratat, grasimi vegetale, praf de zer, stabilizatori (guma guar E 412, guma caruba E 410, alginati E 400 pana la E 405), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), nuci caramelizate, zahar, arome de caramel, colorant caramel (E 150), sirop de glucoza-fructoza (HFCS - sirop de porumb). Asadar, pe langa ingredientele traditionale, astazi gasim lapte praf in loc de lapte obisnuit, grasimi vegetale in loc de smantana, arome artificiale in loc de arome naturale, indulcitori industriali cu fructoza sau edulcoranti chimici de sinteza in loc de zahar, substante de ingrosare, E-uri de tipul gumelor, E-uri pentru emulsionare, E-uri pentru coloranti artificiali etc. Si densitatea energetica a inghetatelor actuale variaza destul de mult, avand o medie de circa 300 Kcal la 100 g, proteine circa 3 - 4 g, glucide 30 � 40 g, lipide 15 � 20 g, din care o parte sunt de origine vegetala.
100 DE MILIOANE DE EURO NE COSTA POFTA DE INGHETATA PE AN PE NOI, ROMANII
VARIANTA LIGHT
Pe langa inghetatele pe baza de lapte, se gasesc si inghetate pe baza de fructe, denumite SORBET. Acestea nu contin lapte si ou, obtinandu- se din apa, zahar, pulpa si sucuri de fructe. Compozitia tipica a sorbetului, pentru 100 g, este urmatoarea: apa (70 g), proteine vegetale (0,5 g), glucide disponibile (28 g), lipide (0,5 g), sodiu (10 mg), potasiu (38 mg), magneziu (4 mg), fosfor (25 mg), calciu (15 mg), fier (0,4 mg), tiamina (0,02 mg), riboflavina (0,05 mg), vitamina B6 (0,02 mg), vitamina C (2 mg), vitamina E (1,2 mg), niacina (0,08 mg), acid pantotenic (0,03 mg), acid folic (7,0 �g) si densitate energetica 110 Kcal.
REGULI DE PASTRARE
Inghetatele sunt alimente congelate si trebuie deci sa se respecte strict regulile de manipulare, distributie, pastrare si consum specifice acestui tip de hrana. Astfel inghetata, inclusiv sorbetul, odata decongelate nu se vor recongela, existand pericolul de contractare a unor grave toxiinfectii alimentare. Temperatura de pastrare a inghetatei este de minimum -18oC.
CUM TREBUIE CONSUMATA
Dupa scoaterea din congelator inghetata va fi savurata incet, cu inghitituri mici, dupa ce s-a inmuiat si a capatat o consistenta cremoasa. Deoarece inghetata are o temperatura foarte scazuta, se va evita atingerea smaltului dentar direct cu produsul congelat. In caz contrar, smaltul dentar se poate deteriora, iar zaharurile din inghetata vor grabi aparitia cariilor dentare.
CINE NU PREA ARE VOIE
Din cauza indexului glicemic ridicat si a densitatii energetice mari, inghetata va fi introdusa cu precautie si numai dupa consultul medicului in meniul bolnavilor de diabet. De asemenea, persoanele obeze si supraponderale, precum si suferinzii de maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertrigliceridemie vor consuma doar anumite sortimente de inghetata recomandate de medic. Persoanele cu intolerante alimentare si alergii vor fi atente in cazul in care sunt intolerante la unele componente ale inghetatei: lactoza, urme de gluten (celiachie), alune, arahide etc., evitand consumul acestora.
90 DE TONE DE INGHETATA PE LUNA CONSUMA DOAR LOCUITORII IASULUI, DE EXEMPLU
Merge ca unsa cand te topesti de caldura, dar si cu alte ocazii, mai putin fierbinti. O preferam cu totii, de la mic la mare, dar oare si sanatatea noastra o iubeste?
Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director Stiintific al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE, - R&D Bucuresti
Este un aliment hranitor, din clasa produselor lactate, rece si cu o consistenta pastoasa, mai mult sau mai putin solida. In mod traditional, inghetata se obtine prin inghetarea unui amestec de lapte sau derivati ai laptelui, smantana, unt, zer, lactoza, cu zahar, oua, fructe, ciocolata, cafea, fistic, migdale, nuci, alune, lichioruri, arome naturale. Aceste materii prime se mixeaza si se omogenizeaza pentru obtinerea unei vascozitati caracteristice. Apoi, amestecul omogenizat se pasteurizeaza pentru distrugerea agentilor patogeni care pot contamina materiile prime. Urmeaza operatia de aerare, amestecul fiind racit la temperaturi de -5o, cu agitare, pentru inglobare de aer si obtinerea unei inghetate spumoase, avand caracteristici gustative superioare. In final, urmeaza, calire inghetatei la temperaturi de -25oC si pastrarea si distribuirea ei pe lantul de frig, in conditii de congelare.
CE AVEM IN AMBALAJELE FRUMOS COLORATE
In prezent, inghetatele industriale au in compozitia lor alte ingrediente fata de cele de acum cateva zeci de ani. Iata compozitia unei astfel de inghetate: lapte praf degresat rehidratat, grasimi vegetale, praf de zer, stabilizatori (guma guar E 412, guma caruba E 410, alginati E 400 pana la E 405), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), nuci caramelizate, zahar, arome de caramel, colorant caramel (E 150), sirop de glucoza-fructoza (HFCS - sirop de porumb). Asadar, pe langa ingredientele traditionale, astazi gasim lapte praf in loc de lapte obisnuit, grasimi vegetale in loc de smantana, arome artificiale in loc de arome naturale, indulcitori industriali cu fructoza sau edulcoranti chimici de sinteza in loc de zahar, substante de ingrosare, E-uri de tipul gumelor, E-uri pentru emulsionare, E-uri pentru coloranti artificiali etc. Si densitatea energetica a inghetatelor actuale variaza destul de mult, avand o medie de circa 300 Kcal la 100 g, proteine circa 3 - 4 g, glucide 30 � 40 g, lipide 15 � 20 g, din care o parte sunt de origine vegetala.
100 DE MILIOANE DE EURO NE COSTA POFTA DE INGHETATA PE AN PE NOI, ROMANII
VARIANTA LIGHT
Pe langa inghetatele pe baza de lapte, se gasesc si inghetate pe baza de fructe, denumite SORBET. Acestea nu contin lapte si ou, obtinandu- se din apa, zahar, pulpa si sucuri de fructe. Compozitia tipica a sorbetului, pentru 100 g, este urmatoarea: apa (70 g), proteine vegetale (0,5 g), glucide disponibile (28 g), lipide (0,5 g), sodiu (10 mg), potasiu (38 mg), magneziu (4 mg), fosfor (25 mg), calciu (15 mg), fier (0,4 mg), tiamina (0,02 mg), riboflavina (0,05 mg), vitamina B6 (0,02 mg), vitamina C (2 mg), vitamina E (1,2 mg), niacina (0,08 mg), acid pantotenic (0,03 mg), acid folic (7,0 �g) si densitate energetica 110 Kcal.
REGULI DE PASTRARE
Inghetatele sunt alimente congelate si trebuie deci sa se respecte strict regulile de manipulare, distributie, pastrare si consum specifice acestui tip de hrana. Astfel inghetata, inclusiv sorbetul, odata decongelate nu se vor recongela, existand pericolul de contractare a unor grave toxiinfectii alimentare. Temperatura de pastrare a inghetatei este de minimum -18oC.
CUM TREBUIE CONSUMATA
Dupa scoaterea din congelator inghetata va fi savurata incet, cu inghitituri mici, dupa ce s-a inmuiat si a capatat o consistenta cremoasa. Deoarece inghetata are o temperatura foarte scazuta, se va evita atingerea smaltului dentar direct cu produsul congelat. In caz contrar, smaltul dentar se poate deteriora, iar zaharurile din inghetata vor grabi aparitia cariilor dentare.
CINE NU PREA ARE VOIE
Din cauza indexului glicemic ridicat si a densitatii energetice mari, inghetata va fi introdusa cu precautie si numai dupa consultul medicului in meniul bolnavilor de diabet. De asemenea, persoanele obeze si supraponderale, precum si suferinzii de maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertrigliceridemie vor consuma doar anumite sortimente de inghetata recomandate de medic. Persoanele cu intolerante alimentare si alergii vor fi atente in cazul in care sunt intolerante la unele componente ale inghetatei: lactoza, urme de gluten (celiachie), alune, arahide etc., evitand consumul acestora.
90 DE TONE DE INGHETATA PE LUNA CONSUMA DOAR LOCUITORII IASULUI, DE EXEMPLU
Maria- Administrator
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
Aoleu, ce ... gustam cu atata pofta! :inghetata:
Caldura mare ... zicea cineva! :inghe1:
Caldura mare ... zicea cineva! :inghe1:
mona_mami- Mamica cocheta
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
adevarul este ca e buna pe caldurile acestea :inghe1: :inghe1: :inghe1:
Maria- Administrator
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
1. Stiati ca -Caribu – Mare, salbatic, animal din familia elanului, cantarind pana la 300 kg (660 lb), poate fi gasit peste linia arborilor in America de Nord si Groenlanda. Caribu, inrudit cu renul, are o blana unica ce opreste aerul oferindu-le o acoperire excelenta. Aceasta blana il mentine de asemenea la suprafata, plutitor, in apa.
Caribu
2. Stiati ca -Ghepardul(cheetah) – Cel mai rapid animal de pe pamant cu 95 km/h (60mph); spre deosebire de alte “pisici mari”, ghepardul nu rage – totusi toarce si face zgomote inalte, latraturi si triluri. Poate fi vazutiin Africa si in unele parti ale Asiei.
Ghepardul
3. Stiati ca -Crocodilul – Cea mai vocala dintre toate reptilele, exista 23 de specii de crocodili. Crocodilul de Nil creste pana la 6m lungime. In captivitate crocodilii par a avea capul mai lat – un posibli indiciu al unui stil de viata mai sedentar.
Crocodilul
4. Stiati ca -Cuscus – Din cauza marimii sale (70 cm / 26 inch) cuscus-ul este deseori confundat cu o maimuta. Rareori in graba, are putini inamici deoarece traieste in varful arborilor din sud estul Australiei. Daca este amenintat, loveste cu labele din fata, latra puternic, punand de obicei intrusul pe fuga. Speranta de viata a cuscus-ului este de pana la 11 ani.
Cuscus
5. Stiati ca -Oaia Dalli – Un animal subarctic si arctic, ce traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase; berbecul are 90 cm (35 inch) pana la umar si cantareste 110 kg (250 lb). Este singura ovina salbatica alba din lume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-i protejeaza corpul.
Oaia Dalli
6. Stiati ca -Delfinii – Se numara printre cele mai inteligente animale, unele specii avand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta, literatura, si mit.
Delfinii
7. Stiati ca -Elefantul – Elefantul african este cel mai mare mamifer in viata de pe pamant. Trompa musculoasa serveste ca nas, mana, picior suplimentar, dispozitiv de semnalizare si unealta pentru adunarea mancarii. Cu 40 000 de muschi, trompa face miscarile ca si cum ar culege oua.
Elefantul
8. Stiati ca -Pisica pescar – Animal raspandit in India, Sri Lanka, in toata Burma, peninsula Thai si Indonezia. Pisica pescar cantareste pana la 13 kg (29 lb) si creste pana la aproape 1 m in lungime. Prinde pestele cu labele de pe marginea apei, sau se scufunda in apa pentru a prinde pestele cu falcile. Mai vaneaza si caprioare tinere si porci salbatici mici.
Pisica pescar
9. Stiati ca -Broastele – Broastele exista in multe forme si culori prin toata lumea – exceptand Antartica! O limba de broasca lunga, lipicioasa este atasata de gura sa, si ca o amprenta caracteristica, broasca poate sa-si arunce limba pentru a-si captura prada cu o viteza uluitoare.
Broastele
10. Stiati ca -Garanuuga – “Gazela girafa” este intalnita in estul Africii. O glanda preorbitala din fata ochilor secreta o substanta ca o smoala care este depusa pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridica pe picioarele din spate pentru a ajunge la tufisurile inalte, folosind picioarele din fata pentru a trage ramurile mai inalte. Garanuuga nu mananca iarba si nici nu are nevoie de apa intrucat preiau suficienta din plantele pe care le mananca.
Caribu
2. Stiati ca -Ghepardul(cheetah) – Cel mai rapid animal de pe pamant cu 95 km/h (60mph); spre deosebire de alte “pisici mari”, ghepardul nu rage – totusi toarce si face zgomote inalte, latraturi si triluri. Poate fi vazutiin Africa si in unele parti ale Asiei.
Ghepardul
3. Stiati ca -Crocodilul – Cea mai vocala dintre toate reptilele, exista 23 de specii de crocodili. Crocodilul de Nil creste pana la 6m lungime. In captivitate crocodilii par a avea capul mai lat – un posibli indiciu al unui stil de viata mai sedentar.
Crocodilul
4. Stiati ca -Cuscus – Din cauza marimii sale (70 cm / 26 inch) cuscus-ul este deseori confundat cu o maimuta. Rareori in graba, are putini inamici deoarece traieste in varful arborilor din sud estul Australiei. Daca este amenintat, loveste cu labele din fata, latra puternic, punand de obicei intrusul pe fuga. Speranta de viata a cuscus-ului este de pana la 11 ani.
Cuscus
5. Stiati ca -Oaia Dalli – Un animal subarctic si arctic, ce traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase; berbecul are 90 cm (35 inch) pana la umar si cantareste 110 kg (250 lb). Este singura ovina salbatica alba din lume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-i protejeaza corpul.
Oaia Dalli
6. Stiati ca -Delfinii – Se numara printre cele mai inteligente animale, unele specii avand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta, literatura, si mit.
Delfinii
7. Stiati ca -Elefantul – Elefantul african este cel mai mare mamifer in viata de pe pamant. Trompa musculoasa serveste ca nas, mana, picior suplimentar, dispozitiv de semnalizare si unealta pentru adunarea mancarii. Cu 40 000 de muschi, trompa face miscarile ca si cum ar culege oua.
Elefantul
8. Stiati ca -Pisica pescar – Animal raspandit in India, Sri Lanka, in toata Burma, peninsula Thai si Indonezia. Pisica pescar cantareste pana la 13 kg (29 lb) si creste pana la aproape 1 m in lungime. Prinde pestele cu labele de pe marginea apei, sau se scufunda in apa pentru a prinde pestele cu falcile. Mai vaneaza si caprioare tinere si porci salbatici mici.
Pisica pescar
9. Stiati ca -Broastele – Broastele exista in multe forme si culori prin toata lumea – exceptand Antartica! O limba de broasca lunga, lipicioasa este atasata de gura sa, si ca o amprenta caracteristica, broasca poate sa-si arunce limba pentru a-si captura prada cu o viteza uluitoare.
Broastele
10. Stiati ca -Garanuuga – “Gazela girafa” este intalnita in estul Africii. O glanda preorbitala din fata ochilor secreta o substanta ca o smoala care este depusa pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridica pe picioarele din spate pentru a ajunge la tufisurile inalte, folosind picioarele din fata pentru a trage ramurile mai inalte. Garanuuga nu mananca iarba si nici nu are nevoie de apa intrucat preiau suficienta din plantele pe care le mananca.
narcy- Mamica eleganta
- Varsta : 41
Joburi/Distractii : INGINER
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
foarte interesant narcy , uite asa aflam lucruri foarte interesante
Re: Curiozitati......Stiati ca ...?
sunt foarte multe lucruri interesante pe care nu le stiam nici eu...mai asteptam sa aflam si alte lucruri
narcy- Mamica eleganta
- Varsta : 41
Joburi/Distractii : INGINER
Pagina 6 din 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Pagina 6 din 6
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA
» cum slabim?
Mier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana
» Sarbatoritii lunii septembrie
Mier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana
» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Mier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana
» Stirea zilei(3)
Mier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana
» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Mier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana
» Soacra -soacra poama acra..(3)
Mier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana
» HOROSCOP ZILNIC
Mier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai
» Cuvinte din 3 litere!
Mier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA