Conectare
Ultimele subiecte
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 116 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 116 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 296, Mier Oct 30, 2024 12:58 am
Parteneri
Ady.Biju br>
br>maria-fotomaria.blogspot.com
hmshop.wordpress.com
artizele.blogspot.com
miriamknittedstuff.blogspot
bratari magice
Shop/candles
art3lier.blogspot.com
cadouri-handmade.ro
carteacopiilor.ro
vicovia.ro
biosens.ro
bijuterii-eoti.blogspot.com
reginamaria.ro
organicbaby.ro
mastercosty.blogspot.com
magazinuldebrazi.ro
Sarbatoarea - Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia
+8
elena
Maria
lilia
anka9mai
narcy
sandy
cecilia_7625
adriana
12 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Sarbatoarea - Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia
Sarbatoarea traditionala romaneasca a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia are loc in fiecare an pe 09 martie. Este cunoscuta si sub denumirea de ziua barbatului existand obiceiul sa se bea 40 de pahare de vin.
In Moldova, Muncenicii sau Macinicii au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac si unsi cu miere si nuca.
In Dobrogea, tot sub forma cifrei 8, sunt mult mai mici si fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca.
Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.
Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine“. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.
Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Adrian Cocosila
Reteta pentru mucenici
Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.
Este indicat ca in seara de 8 martie, sa se face coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.
Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
In Moldova, Muncenicii sau Macinicii au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac si unsi cu miere si nuca.
In Dobrogea, tot sub forma cifrei 8, sunt mult mai mici si fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca.
Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.
Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine“. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.
Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.
Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat. Intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, iar in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.
Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?
Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti.
Adrian Cocosila
Reteta pentru mucenici
Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.
Este indicat ca in seara de 8 martie, sa se face coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.
Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
Ultima editare efectuata de catre adriana in Joi Mar 10, 2011 12:21 am, editata de 1 ori
Re: Sarbatoarea - Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia
Mucenici Moldovenesti
Aluatul:
1 Kg faina pentru cozonac
600 ml lapte
1 lingurita sare
2 linguri zahar
2 linguri ulei
1 cubulet drojdie
coaja rasa de lamaie, portocala
arome
Siropul :
1 ceasca zahar
2 cesti cu apa
250 g nuci
esenta rom, vanilie
Mod de preparare
Se dizolva drojdia cu zahar si putin lapte, se amesteca apoi cu putina faina si se lasa la crescut putin.
Cand a crescut, se pregateste cu acest amestec si restul din ingredientelor pentru aluatul de mucenici, un aluat mai moale. Se lasa la crescut.
Dupa ce a crescut, se fac colacei in forma traditionala de mucenici - 8.
Se aseaza in tava presarata cu faina, se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit.
Intre timp se pregateste siropul pentru mucenici, din 2 cesti apa, 1 ceasca zahar, un plic zahar vanilat, putina esenta rom, si se rasneste nuca.
Mucenicii copti se lasa sa se raceasca, apoi se ung cu sirop si se presara peste ei nuca rasnita.
Pofta buna!!!!!
Aluatul:
1 Kg faina pentru cozonac
600 ml lapte
1 lingurita sare
2 linguri zahar
2 linguri ulei
1 cubulet drojdie
coaja rasa de lamaie, portocala
arome
Siropul :
1 ceasca zahar
2 cesti cu apa
250 g nuci
esenta rom, vanilie
Mod de preparare
Se dizolva drojdia cu zahar si putin lapte, se amesteca apoi cu putina faina si se lasa la crescut putin.
Cand a crescut, se pregateste cu acest amestec si restul din ingredientelor pentru aluatul de mucenici, un aluat mai moale. Se lasa la crescut.
Dupa ce a crescut, se fac colacei in forma traditionala de mucenici - 8.
Se aseaza in tava presarata cu faina, se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit.
Intre timp se pregateste siropul pentru mucenici, din 2 cesti apa, 1 ceasca zahar, un plic zahar vanilat, putina esenta rom, si se rasneste nuca.
Mucenicii copti se lasa sa se raceasca, apoi se ung cu sirop si se presara peste ei nuca rasnita.
Pofta buna!!!!!
Mucenici Dobrogeni
Ingrediente
1-2 pungute mucenici
apa
zahar
nuci
un praf sare
coaja rasa de lamaie
scortisoara, arome
Mod de preparare
Se pune apa la fiert cu zahar, un varf de cutit sare. Cand incepe sa fiarba se adauga mucenicii . Se lasa pe foc mic pana cand mucenicii fierb si se inmoaie. Din cand in cand mai amestecati in oala ca sa nu se lipeasca.
Intre timp dati nucile prin masina de tocat.
Cand mucenicii au fiert se lasa sa se raceasca putin si apoi adauga nuca pisata, coaja de lamaie rasa si scortisoara.
Pofta buna!!!!!
Ingrediente
1-2 pungute mucenici
apa
zahar
nuci
un praf sare
coaja rasa de lamaie
scortisoara, arome
Mod de preparare
Se pune apa la fiert cu zahar, un varf de cutit sare. Cand incepe sa fiarba se adauga mucenicii . Se lasa pe foc mic pana cand mucenicii fierb si se inmoaie. Din cand in cand mai amestecati in oala ca sa nu se lipeasca.
Intre timp dati nucile prin masina de tocat.
Cand mucenicii au fiert se lasa sa se raceasca putin si apoi adauga nuca pisata, coaja de lamaie rasa si scortisoara.
Pofta buna!!!!!
Ultima editare efectuata de catre adriana in Joi Mar 10, 2011 12:22 am, editata de 1 ori
noi o sa facem si mucenici cu ,,zeama,, si cei Dobrogeni la cuptor
cecilia_7625- Mamica cocheta
- Varsta : 48
Joburi/Distractii : plimarile prin parc cu familia
eu nu mananc..si nici criss ,,si nici nick,,nu se omoara!!!
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
deabia astept sa mananc mucenici cu zeama...uyam,yam sunt foarte buni
narcy- Mamica eleganta
- Varsta : 41
Joburi/Distractii : INGINER
si mie tot cei cu zeama imi plac , abia astept sa fac ...deja i-am cumparat
mai avem putin si ne vom face pofta
narcy- Mamica eleganta
- Varsta : 41
Joburi/Distractii : INGINER
eu fac mucenici Moldovenesti...ies deliciosi, nu fac f multi ca nici noi nu se prea omoram sa mancam
anka9mai- Mamica cocheta
- Varsta : 42
abea astept sa mananc sfinti
lilia- Mamica rafinata
la noi nu se fac deloc mucenici
Maria- Administrator
sa ne trimiti si noua cuscra :hug:anka9mai a scris:eu fac mucenici Moldovenesti...ies deliciosi, nu fac f multi ca nici noi nu se prea omoram sa mancam
elena- Mamica cocheta
Asa e, Maria, draga ... dar pe mine ma tenteaza ... :lalele1:Maria a scris:la noi nu se fac deloc mucenici
mona_mami- Mamica cocheta
fetelor... asa e..prin ardeal nu se face asa ceva.. aici la braila.. gasesti niste chestii prin magazine..de MUCENICI.., sincera sa fiu nu stiu din ce sunt facute, dar cred ca din paste.. sub forma de 8-uri si sunt mici cam de 2 cm..si aia se pun in apa si se fierb.. si nu stiu cu ce se prepara, dar nu m-a tentat niciodata, cum nu m-a tentat nici COLIVA!!
mofturaki- Mamica sexy
- Varsta : 49
Joburi/Distractii : www.isc.ro http://my.oriflame.ro/310365
nu stiam ca sunt zone in care nu se mananca mucenici ..... maria nici tu nu faci?
si eu am facut mucenici moldovenesti si din cei cu zeama[img][/img]
ei arata foarte bine ceci ....se pare ca ai avut ajutor!
fetelor nu stiu dak ma credeti dar Lari e nelipsita din bucatarie cand fac ceva de papa sau dulce
ii place sa-si vare manutele peste tot
ii place sa-si vare manutele peste tot
pai cred si eu , este fetita .....dar sa il vezi si pe gabi al meu cei mai place ..... intr-un castron separat pune tot felu de ingrediente si face tot felu de potiuni minune! ....imi spune ca el este inventator!
deabia astept sa mananc mucenici-chiar mi-am cautat reteta sa fac si din cei moldovenesti...
Ceci,primesti musafiri la gustat de mucenici?Eu nu am facut mucenici niciodata.....poate ar fi cazul sa incerc?
nadvio1973- Mamica sexy
si eu abia astept sa fac din acestia cu zeama , dar cine stie poate fac si din aceia moldovenesti
nadia nu se fac greu deloc , dintr-un pachetel iti iese o oala de mucenici ..... daca nu faci te invit pe la mine
nadia nu se fac greu deloc , dintr-un pachetel iti iese o oala de mucenici ..... daca nu faci te invit pe la mine
cum sa nu Nadia........
doar colaceii cu miere imi plac!
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA
» cum slabim?
Mier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana
» Sarbatoritii lunii septembrie
Mier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana
» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Mier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana
» Stirea zilei(3)
Mier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana
» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Mier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana
» Soacra -soacra poama acra..(3)
Mier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana
» HOROSCOP ZILNIC
Mier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai
» Cuvinte din 3 litere!
Mier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA