Mamici cochete
Bine ati venit pe forumul Mamicilor cochete. Pentru a face parte din echipa noastra
va asteptam sa va inregistrati. O zi excelenta!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Mamici cochete
Bine ati venit pe forumul Mamicilor cochete. Pentru a face parte din echipa noastra
va asteptam sa va inregistrati. O zi excelenta!
Mamici cochete
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Contact administrator
Adriana



Teodoraion Maria



Conectare

Mi-am uitat parola

Ultimele subiecte
» La o cafea intre prietene (5)
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptySam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA

» cum slabim?
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana

» Sarbatoritii lunii septembrie
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana

» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana

» Stirea zilei(3)
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana

» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana

» Soacra -soacra poama acra..(3)
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana

» HOROSCOP ZILNIC
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai

» Cuvinte din 3 litere!
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! EmptyMier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA

CEAS

clock-desktop.com
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 9 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 9 Vizitatori :: 1 Motor de căutare

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 221, Joi Mar 17, 2011 5:28 pm
Prognoza meteo
Meteo Bucuresti
www.weatheradd.com Starea vremii in Timisoara
Weatheradd.com Prognoza meteo Brasov
Weatheradd.com
Parteneri
Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2466r05Ady.Biju

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 288ccj4maria-fotomaria.blogspot.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2quni4z hmshop.wordpress.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Wkpzltartizele.blogspot.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Eje7f6miriamknittedstuff.blogspot



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Kaqpztbratari magice



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 69m8w9 Shop/candles



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 25h2tfs art3lier.blogspot.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2z9hzjkcadouri-handmade.ro



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Fko6mqcarteacopiilor.ro



Imagine gazduita de servimg.comvicovia.ro



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2moa4jsbiosens.ro



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! W8p5ip bijuterii-eoti.blogspot.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2ef53k2reginamaria.ro



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 2eyclg9 organicbaby.ro



mastercostymastercosty.blogspot.com



Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 52cm4kmagazinuldebrazi.ro




Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

+5
Maria
STEF30IASI
mona_mami
teodoraion
Liliana
9 participanți

In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de Liliana Mar Sept 22, 2009 2:39 am

Educatia unui copil nu se limiteaza doar la a-l invata sa scrie, sa citeasca si sa calculeze. El trebuie sa invete si cum sa se comporte cu ceilalti, iar asta e raspunderea ta. Obisnuieste-l de mic cu bunele maniere. Sunt cheia catre succesul lui social.

Un copil manierat se va descurca mai bine in relatiile sociale si se va simti mai confortabil in prezenta celorlalti decat unul caruia ii lipsesc cei 7 ani de-acasa. Probabil ca cea mai buna modalitate de a-l obisnui cu bunele maniere este sa fiti voi, parintii, un bun model pentru el. Incepe sa il inveti lucrurile simple inca de la varsta frageda: sa salute, sa spuna "te rog" si "multumesc". Dar buna crestere nu trebuie sa se opreasca aici.

Va trebui sa stie ce se cuvine si ce nu la masa, intr-o vizita, la o petrecere si chiar intr-o discutie cu un prieten apropiat. Bunele maniere ii modeleaza comportamentul in societate si il invata ce inseamna respectul. Iar copiii respectuosi vor fi tratati cu respect. Asadar, cum il inveti bunele maniere?

Ce faci si ce nu faci
A-l invata bunele maniere este un proces zilnic, care va dura in timp si vei avea multe ocazii sa il indrumi in directia corecta. Tine minte aceste sfaturi:
- Chiar daca a gresit de cateva ori, nu te grabi sa tragi concluzia ca este prost crescut sau ca tu ai uitat ceva foarte important. Este posibil sa aiba nevoie doar de una sau doua lectii de bune maniere pentru ca problema sa se rezolve.

- Explica-i clar si invata-l ce anume trebuie sa faca sau nu. In loc sa ii spui un scurt (si pentru el greu de inteles): "Nu mai fi atat de grosolan", spune-i: "Nu este politicos sa ragai la masa, dar, daca o faci, se cuvine sa iti ceri scuze". Sau, daca zbiara prin casa, nu-i spune: "Inceteaza cu tipetele in casa", ci fii mai blanda, ca sa inteleaga in fond ce astepti de la el: "Te rog, nu mai ridica vocea in casa".
- Daca cel mic isi exprima sentimentele folosind expresii sau atitudini mai putin politicoase, nu i-o reteza scurt, ci incearca sa reformulezi. De exemplu, cand el zice: "Iahh, imi vine sa vars cand vad chestia asta verde", tu corecteaza-l spunand: "Frumos ar fi fost sa spui ca nu iti place deloc spanacul".

- Fii intelegatoare si accepta-i greselile. Aminteste-ti ca nu este inca suficient de matur pentru a sti bine cum trebuie sa se comporte in anumite situatii. Si noi, adultii, gresim adeseori, daramite ei...
Educatia se face doar acasa, cu discretie, in familie. Nu ii tine prelegeri si nu il critica in public, nu il umili si nu il jigni fata de straini, chiar daca greseala a fost destul de mare. A-i face lui o scena de fata cu altii dovedeste ca nici tu nu ai prea fost atenta la lectiile de bune maniere.
Fii consecventa. L-ai invatat de la doi ani sa spuna "te rog" si "multumesc"? La 6 ani este evident ca ar trebui sa le foloseasca.
Oricum, procesul de educatie nu se opreste la o anumita varsta. Nu e niciodata prea tarziu ca sa invete ceva!

Pana la 3 ani
Chiar daca cel mic este nazuros, obraznic sau suparacios, nu trebuie sa confunzi comportamentul lui cu lipsa de maniere - este o etapa fireasca a dezvoltarii sale. Pana la varsta de 3 ani nu te astepta sa cunoasca si sa respecte mai mult de una - doua reguli de politete. Desigur, nu este prea devreme sa il inveti sa utilizeze formule ca "te rog", "multumesc", "buna ziua" si "la revedere". Incurajeaza-l sa le foloseasca nu doar cu strainii, ci si in familie. Astfel, nu uita ca, dupa ce ii oferi paharul cu apa pe care ti l-a cerut, sa ii amintesti: "Acum, spune multumesc". Fii un bun exemplu pentru el - comporta-te calm si manierat, fara tipete si expresii deplasate si adreseaza-te politicos atat lui, cat si celorlalti din casa. Astfel, devii tu insati un exemplu. Pe de alta parte, nu uita sa il feliciti si sa il lauzi ori de cate ori micutul se dovedeste bine crescut.

Intre 3 si 5 ani
Cu putina creativitate, il poti ajuta pe micutul tau de 3 sau 4 ani sa inteleaga de ce unele lucruri trebuie facute intr-un anume fel. Joaca este cel mai simplu mod. Inventeaza jocuri in care el sa fie actorul principal. Propune-i sa fie gazda si tu musafir.
Va invata cum sa isi trateze invitatii: sa le serveasca prajiturele sau, pur si simplu, sa poarte o conversatie politicoasa. Gandeste-te la situatiile cu care te confrunti tu zi de zi si vei gasi pentru el numeroase roluri: poate fi vanzator sau cumparator intr-un magazin, poate fi patron sau angajat, sofer sau prietenul unei persoane importante pe care el o admira.

El se va distra, iar tu iti vei atinge scopul: cu fiecare rol jucat, micutul va deveni tot mai constient de modul in care actiunile si cuvintele sale afecteaza sentimentele celor din jur. Foloseste-te si de povesti, de carticele cu imagini, de muzica sau casete video cu desene animate.

Intre 5 si 7 ani
O data ce incep sa mearga la gradinita, cei mici devin tot mai independenti. Pentru ca nu vei fi tot timpul alaturi de el, va trebui sa ii dezvolti mai mult capacitatea de a comunica cu cei din colectivitate, copii si adulti. Acum ar trebui sa cunoasca si sa respecte manierele de baza la masa, sa poarte o conversatie cu adultii, sa stie cum sa faca si cum sa primeasca un compliment.

De acum inainte va participa mai activ la reuniunile de familie, la vizite, la aniversari, etc. Poti incepe sa ii supraveghezi interventiile in discutii si sa ii explici ca este politicos sa il lase pe celalalt sa termine ce are de spus. Foloseste-te de exemplele din viata de zi cu zi, de la gradinita, de pe strada, dar fara sa faci pe profesoara. Nu il ameninta, folosind expresii ca: "Sa nu te prind ca faci vreodata ca Andrei, ca iti rup urechile". Cand greseste, atrage-i atentia si aminteste-i ce are de facut.

Intre 8 si 10 ani
Este varsta la care cei "7 ani de acasa" trebuie sa se fixeze definitiv in comportamentul copilului tau. Metoda pe care o poti folosi este cea clasica, adica a unei continue repetitii. Daca pana acum i-ai mai trecut, uneori, cu vederea lipsa de buna cuviinta, acum a venit momentul cand trebuie sa fii mai categorica. In unele cazuri poti recurge chiar la mici pedepse (ii interzici de exemplu, televizorul, nu il mai lasi sa iasa afara la joaca cu prietenii, nu mai are voie o luna sa vada nici un film, etc.).

De asemenea, daca intr-o anumita imprejurare (in vizita, la o aniversare, etc.) s-a comportat ireprosabil, merita o recompensa, cat de mica. Daca a gresit, nu il critica de fata cu alte persoane straine. La aceasta varsta se simte foarte stanjenit daca i se face morala in public si va avea tendinta sa procedeze exact pe dos. Continua sa ii cultivi respectul pentru cei din jur.

Ce ar trebuie sa stie:
Pana la 3 ani
- sa salute si sa raspunda la salut ("buna ziua", "buna seara", "la revedere")
- sa spuna "multumesc", "te rog, "cu placere"
- sa dea mana cu cineva

Intre 3 si 5 ani
- sa spuna "Pardon"
- sa bata la usa cand intra intr-o incapere
- sa ceara permisiunea ("Mami, imi dai voie sa..." sau "Pot sa...")
- sa foloseasca batista

Intre 5 si 7 ani
- sa raspunda cuviincios la telefon - sa se prezinte, sa nu tipe in receptor si sa nu lase interlocutorul sa astepte la telefon
- sa isi ceara scuze atunci cand greseste
- sa stie sa ofere si sa primeasca un dar
- sa nu intrerupa conversatia adultilor
- sa intrebuinteze corect tacamurile

Intre 8 si 10 ani
- sa respecte bunele maniere la masa (sa nu soarba, sa nu plescaie, sa nu tina coatele pe masa, sa nu se intinda peste masa, sa nu gesticuleze cu tacamurile, sa nu manance cu cutitul, etc.)
- daca primeste o cutie de bomboane, politetea ii cere sa o desfaca si sa ii serveasca pe ceilalti
- sa nu dea replici rautacioase despre colegi (si, in nici un caz, cand acestia sunt de fata).
Liliana
Liliana
Mamica rafinata
Mamica rafinata

Varsta : 50
Joburi/Distractii : mamica de printesa!

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de teodoraion Mar Sept 22, 2009 2:45 am

e foarte important si exemplul propriu...daca tu faci ceva iar lui ii ceri sa nu o faca nu cred ca va invata...
teodoraion
teodoraion
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 41
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de mona_mami Mar Sept 22, 2009 4:28 am

e super topicul asta, si eu ma gandeam la el, ca si la multe altele.

da, teo, asa e. copiii imita pe parinti. parintii sunt un exemplu de urmat pentru ei.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de STEF30IASI Dum Sept 27, 2009 11:32 pm

cel mai bun exemplu pentru un copil este mama si tata ,........daca parintii fac ...si copii vor face ....
dar daca noi parintii ii invatam sa i-a exemplul de la noi , ....trebuie sa avem mare grija sa nu gresim noi ........copii taxeaza foarte repede greselile parintilor .....
:pupicei: :pupicei: :pupicei:
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de mona_mami Mar Sept 29, 2009 4:51 pm

da, imediat spune "de la tine stiu mami/tati".
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de STEF30IASI Mier Sept 30, 2009 4:10 am

da, asa e mona .....
:pupicei: :pupicei: :pupicei:
avatar
STEF30IASI
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 46

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de mona_mami Joi Oct 08, 2009 6:33 am

Ce parere iti face un copil care se tavaleste pe jos in supermarket urland ca el vrea o anume jucarie sau musai ceva dulce?

Dar un adolescent care vorbeste foarte tare si vulgar in locuri publice? Ori copilasul vecinilor de deasupra, cel care se da cu rolele prin casa, sau tot felul de alte exemple de copii... ei bine, sa zicem cuvantului pe nume, „deranjanti“.

Dupa cum vezi, esti departe de a considera simpatic un astfel de copil. Orice ai zice, copiii trebuie deprinsi cu respectul pentru cei din jur, de la adulti pana la colegi de joaca, pentru ca doar asa vor invata sa se respecte si pe ei insisi.

In plus, un comportament adecvat in societate aduce doar aprecieri, ceea ce usureaza oricui considerabil drumul in viata.

Poate ai auzit si tu de unii parinti, mai „moderni“ in gandire, care considera ca asa trebuie sa fii in ziua de azi, un pic mai „nepasator“ fata de cei din jur, ca sa-ti fie bine in viata.

De fapt, pe termen lung, efectul este invers: copilul va fi ocolit (poate temut), iar de aici va avea mult de suferit din punct de vedere moral. Mai tarziu, in viata, nu va sti nici sa-si respecte partenerul, familia, sau, mai pe scurt nu va sti niciodata sa fie... fericit.
Motiv suficient: un copil manierat este intotdeauna mai apreciat de catre adulti, de aceea va avea doar de castigat.



Cum vorbeste cu cei mari?
„Dumneavoastra“ sau „tu“? In principiu, desigur, „dumneavoastra“, dar unii adulti se simt bine sa fie tutuiti de un naparstoc.

Singura regula pe care trebuie s-o deprinda copilul este ca le poate spune pe nume doar celor din casa, in rest doar daca este rugat se va adresa cu „tu“. Si daca adultul vorbeste urat, ii face observatii nejustificate etc.?

Regulile sunt aceleasi. Sa continue sa se adreseze politicos, dar sa incheie discutia cat mai rapid. Nu de alta, dar oricum e periculos sa vorbeasca cu astfel de indivizi.

Regulile unei discutii corecte la telefon
De la o varsta incolo, micutul tau va trebui sa inceapa sa isi asume niste responsabilitati. Iar cum vorbitul la telefon este cel mai usor lucru si cel mai putin periculos (nu ca facutul unui ceai sau ca mersul sa cumpere paine), probabil ca aceasta va fi prima sarcina pe care i-o vei da ca membru al familiei.

Chiar daca stie sa spuna „buna ziua“ si sa se prezinte, aceasta nu e totul. Invata-l care-s regulile cand suna el si care-s regulile cand raspunde.

Spune-i sa nu se jeneze sa ii ceara interlocutorului sa se recomande si, mai ales, invata-l cu agenda de telefon – un caietel pe care il vei tine langa aparat si in care copilul sa noteze (daca nu esti acasa) cine a sunat.


Invata-l sa nu umble cu obiectele altora
Nici macar tie, parintele lui, nu-ti face placere sa-l vezi butonand la calculatorul pe care ai platit din greu rate. De ce ai crede ca altii, care nici macar nu-i datoreaza intelegere copilului tau, ar suporta sa il vada umbland, de pilda, cu telefoanele lor mobile?

Nu iti imagina ca, de dragul tau, prietena ta cea mai buna trebuie sa suporte hachitele unui micut... razgaiat. Daca te trezesti ca invitatiile impreuna cu copilul au devenit din ce in ce mai rare, e clar. E vina ta ca nu ai invatat copilul care este adevarata valoare a obiectelor.

Comportamentul la masa

Noua ni se pare simpatic cand isi baga degetele in mancare, cand se serveste din salata noastra sau cand sorbecaie apa din pahar. Dar si cand pune degetele unsuroase pe pahar? Cand isi trece mana murdara de sos prin par?

Ca sa nu mai vorbim de cat de jenant ar fi sa faca treaba asta la un restaurant sau intr-o vizita. Evident, inca din momentul in care invata sa manance singur, micutul trebuie „tinut sub observatie“ si „corijat“ ori de cate ori face vreo boacana.

Dar nu-i face observatie, spunand „Nu e frumos asa“, ci mai degraba ajuta-l sa deprinda obiceiuri frumoase antrenandu-l in jocuri si aratandu-i cum se face corect: „Uite, furculita in stanga, cutitul in dreapta“ (apropo, la inceput, da-i un cutit mai bont, ca sa eviti accidentele).

In vacante si la scoala

Poate nu o prea suporti pe invatatoare sau pe doamna diriginta, iar copilul te-a auzit vorbind-o de rau. Poate chiar ti se pare ca un cadru didactic nu are nici un drept sa il... „dascaleasca“ pe micut.

Si totusi, este esential sa il inveti ca nu trebuie sa iasa din cuvantul profesorilor. Si, la fel, abtine-te sa acuzi profesorii in fata lui, oricat de mult te-ar deranja vreunul. De ce trebuie ca un copil sa respecte cadrele didactice?

Pentru ca este bine sa le recunoasca acestora autoritatea – astfel va fi in siguranta atat la scoala, cat si in excursii sau tabere. Poate nu stiai, dar profesorii sunt pasibili de inchisoare daca un copil are un accident grav cat timp se afla sub supravegherea lor.

Iata doar unul dintre motivele pentru care cadrele didactice sunt cu ochii pe copii, iar toate restrictiile acestora sunt doar in interesul si siguranta elevilor.

Nu uita si alt fapt: una dintre consecintele lipsei de respect fata de profesori poate fi si o „colectie“ de note proaste. Iar alta, lipsa de respect fata de autoritati, pe care copilul o va resimti.

Sa dam militaria jos din pod?

Reguli, reguli si iar reguli! Cui nu i s-a urat de atatea lucruri impuse? Poate te numeri si tu printre cei care, pe cand erau mici, au avut parte doar de restrictii, asa ca nu e de mirare ca-ti doresti altceva pentru copilul tau.

Tocmai pentru ca ai trecut prin asta, probabil intelegi cat de detestabile pot fi uneori restrictiile. Ei, e cazul sa te bucuri: de fapt tu stii cel mai bine ca un copil are nevoie si de dragoste, dar pe de alta parte recunosti ca fara reguli nu ai fi ajuns, astazi, un om atat de valoros si norocos.

Singurul lucru pe care il ai de facut este foarte simplu de spus si foarte greu de pus in practica: sa iti faci copilul sa iti respecte opiniile, sa-ti ceara parerea, dar asta pentru ca se simte iubit si inteles.

Si daca nu vorbeste inca?

Chiar si asa ai putea sa-l faci sa deprinda, instinctiv, cateva obiceiuri bune. Desi nu vorbeste, asta nu inseamna ca nu iti arunca lucruri de valoare pe jos sau nu plange pana ii cumperi ceva ce isi doreste.

Daca ii citesti sau te joci cu el cu papusile, avand grija ce spui, copilul va retine in subconstient lucruri importante.

Jocul, metoda ideala de invatare

Daca ai sa urmaresti jocurile copiilor, ai sa vezi ca ei incearca sa-i imite pe cei mari cand e vorba de prezentari, vorbe si atitudini. Nu uita niciodata ca esti un exemplu pentru ei, asa ca supravegheaza-te.
mona_mami
mona_mami
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de Maria Vin Noi 06, 2009 12:14 am

SALUTUL


Salutul reprezintă un prim semn al unei bune creşteri. După felul cum salutăm, cei din jurul nostru îşi pot face o primă impresie despre noi. De câte ori nu auzim spunându-se despre unele persoane "Nici bună-ziua nu este în stare să zică", sau şi mai rău, "Bună-ziua căciulă, că stăpânul n-are gură."

În privinţa salutului trebuie să respecteăm nişte reguli.

1.Ce persoane vom saluta. vom saluta toate persoanele cunoscute, indiferent de locul unde ne aflăm. Se întâmplă uneori să nu fim siguri că persoana întâlnită este o anumită persoană pe care o cunoaştem. Vom saluta şi în acest caz, chiar dacă nu ne cunoaşte, nu se va supăra. Vom saluta atunci când intrăm în compartimentul unui tren, la intrarea în lift dacă sunt persoane în el, sau la intrarea în diverse birouri ( ex. secretariatul şcolii ), când oprim o persoană pentru a cere o informaţie, vom saluta vânzătoarele din magazinele mici, şi în general, atunci când imtrăm în încăperi în care sunt puţine persoane.
Atunci când întâlnim o persoană adultă împreună cu un copil, vom saluta mai întâi persoana adultă şi apoi copilul.

2.Mimica în momentul salutului. Când salutăm trebuie să privim la persoana respectivă, încercând să zâmbim, sau măcar să nu fim încruntaţi. Chiar dacă suntem grăbiţi sau preocupaţi de altceva, pentru 2 secunde, cât durează un salut, vom încerca să avem o faţă luminoasă. O privire mohorâtă, absentă, arogantă, il va face pe cel salutat să se simtă prost. Nu vom ţine mâinile în buzunare, dar nici nu vom gesticula exagerat. Un semn de proastă creştere este acela de a saluta cu gura plină sau, pentru băieţi, cu căciula ( şapca ) pe cap. Dacă suntem în locuri aglomerate sau unde nu putem vorbi, putem saluta cu o uşoară aplecare a capului. Trebuie să fim siguri că persoana respectivă ne-a observat gestul.

3. Formule de salut. În limba română sunt foarte multe formule de salut, în raport cu momentul zilei şi cu persoana căreia adresăm salutul. Persoanelor adulte le vom spune: "Bună dimineaţa!" , "Bună seara!" , "Bună ziua!" , "Sărut-mâna!" , Între copii veţi mai putea folosi "Salut!" , "Bună!" sau alte formulări stabilite de comun acord. "Sărut-mâna" se spune femeilor, părinţilor, bunicilor şi persoanelor foarte apropiate, faţă de care manifestăm un respect deosebit. Adulţii obişnuiesc să-şi dea mâna cînd se salută. Copiii nu vor întinde niciodată mâna spre un adult în semn de salut, dar, dacă un adult întinde mâna spre un copil, acesta îi va răspunde în acelaşi fel.

4. Alte situaţii când salutăm.
La intonarea imnului ţării, la ridicarea sau la defilarea drapelului ţării, ne vom ridica în picioare şi vom adopta o poziţie decentă. Băieţii şi bărbaţii vor avea capul descoperit.

5. Cum răspundem la salut. Vom răspunde întotdeauna la salut, indiferent de situaţie, este un gest total nepoliticos să nu răspundem la salut. Se vor respecta cam aceleaşi reguli ca atunci când salutăm, adică zâmbim uşor, nu ţinem mâinile în buzunare, nu mestecam gumă sau mâncare, răspundem cu aceeaşi formulă cu care ni sa adresat cel care ne-a salutat ( sau o formulă asemănătoare ).

Dacă se întâmplă să uităm să salutăm sau din diverse motive nu răspundem imediat la salut, ne vom cere scuze faţă de persoana respectivă.

Ştiaţi că...

În timpurile trecute supuşii îşi salutau regele sau domnitorul făcând plecăciuni adânci sau chiar stând în genunchi?

În Turcia exista obiceiul ca supuşii să sărute vârful papucului sultanului?

Îndienii, în semn de salut şi încredere, fumau din renumita "pipă a păcii"?

După sărbătoarea de Paşti, creştinii se salută cu formulările "Hristos a înviat!" , "Adevărat a înviat!" , până la sărbătoarea de Înălţare, după care se folosesc formulările "Hristos s-a-nălţat!" , "Adevărat s-a-nălţat".

Unii orientali salută împreunându-şi palmele la piept şi aplecându-se uşor, având şi capul înclinat?

În trecut, înainte de a se duela, cavalerii se salutau ceremonios, chiar dacă în final unul dintre ei murea?
Maria
Maria
Administrator
Administrator


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de teodoraion Lun Noi 09, 2009 5:13 pm

merita luat in seama....inca am probl cu bia ca nu stie sa salute ..
teodoraion
teodoraion
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 41
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de Maria Lun Noi 09, 2009 5:17 pm

teodoraion a scris:merita luat in seama....inca am probl cu bia ca nu stie sa salute ..
ei cred ca nu stiu inca ca e important sa salute,saluta doar dupa ce le amintesti si ii intrebi ce au uitat... :ursulet cu cub
Maria
Maria
Administrator
Administrator


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de elena Joi Apr 08, 2010 11:41 pm

Conteaza muult cei 7 ani de acasa...
elena
elena
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de adriana Joi Apr 08, 2010 11:48 pm

ai dreptate elena....gabita da buna la toata lumea.....il stie toata piata....cand intra zice in stanga si in dreapta BUNAAAAA.... ii da buna ziua femei de servici din bloc.....cui dau eu da si el ....salutand eu cred in primul rand ca te respecti pe tine....si apoi pe cel din fata ta!!!!
adriana
adriana
Administrator
Administrator

Varsta : 45
Joburi/Distractii : as igiena si sanatate publica

https://mamicicochete.forumgratuit.ro/forum.htm

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de sandy Vin Apr 09, 2010 12:29 am

conteaza mult exemplul dat de parinti...noi suntem modelul lor de viata pana cresc si isi formeaza propria identitate
sandy
sandy
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 39
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de elena Vin Apr 09, 2010 12:35 am

Asa este, copiii ne imita intru totul, sa fim atente, sa le dam numai exemple bune Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 693395
elena
elena
Mamica cocheta
Mamica cocheta


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de adriana Vin Apr 09, 2010 12:57 am

daaaaa....desi gabita a prins si cateva cuvinte care nu sunt tocmai potrivite pentru varsta lui.....iar cateva din ele lea auzit de la taicasu....cand este la volan....tasu incepe si gabita termina Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 91489 .... astazi nea taiat un biciclist calea ....si aici eu am zis ...tuti mama ta de ....si gabi .....IDIOT!!!!!! Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 199844
adriana
adriana
Administrator
Administrator

Varsta : 45
Joburi/Distractii : as igiena si sanatate publica

https://mamicicochete.forumgratuit.ro/forum.htm

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de sandy Vin Apr 09, 2010 1:39 am

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 91489 macar nu a spus altceva mai grav
sandy
sandy
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 39
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de anka9mai Mier Aug 18, 2010 2:48 am

eu la capitolul asta o sa am mult de munca cu Alex...ca tare raut inca de pe acum
anka9mai
anka9mai
Mamica cocheta
Mamica cocheta

Varsta : 41

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de Maria Mier Aug 18, 2010 2:53 am

mai are timp sa-si revina Anka caci este inca mic Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! 869129
Maria
Maria
Administrator
Administrator


Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de adriana Mier Aug 18, 2010 1:16 pm

si eu incerc sal educ pe gabi, insa nu prea imi iese ..... mie nu imi place pentru ca vorbeste urat, in special cu caca, nu stiu de unde a prins cuvantul asta!, amk zis ca o data o sal bag cu nasu in olita sa vada ce este caca! ...
adriana
adriana
Administrator
Administrator

Varsta : 45
Joburi/Distractii : as igiena si sanatate publica

https://mamicicochete.forumgratuit.ro/forum.htm

Sus In jos

Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa! Empty Re: Codul bunelor maniere sau cei 7 ani de acasa!

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum