Conectare
Ultimele subiecte
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 158 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 158 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 296, Mier Oct 30, 2024 12:58 am
Parteneri
Ady.Biju br>
br>maria-fotomaria.blogspot.com
hmshop.wordpress.com
artizele.blogspot.com
miriamknittedstuff.blogspot
bratari magice
Shop/candles
art3lier.blogspot.com
cadouri-handmade.ro
carteacopiilor.ro
vicovia.ro
biosens.ro
bijuterii-eoti.blogspot.com
reginamaria.ro
organicbaby.ro
mastercosty.blogspot.com
magazinuldebrazi.ro
ATENTIE !!! Sarea in alimentatia noastra !!!
+6
adriana
mona_mami
scumpetea
Maria
teodoraion
STEF30IASI
10 participanți
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
ATENTIE !!! Sarea in alimentatia noastra !!!
Sarea de bucatarie este indispensabila organismului, insa trebuie sa acordam o mare atentie excesului de sare .
Sarea de bucatarie (clorura de sodiu, NaCl) contribuie la mentinerea volumului lichidelor extracelulare (deci indirect influenteaza tensiunea arteriala), la contractia si relaxarea muschiului si la transmiterea impulsului nervos.
Sarea se gaseste natural in alimente (carne, lactate), dar mai ales in cele preparate, deoarece imbunatateste gustul si ajuta la conservarea pe termen lung a mezelurilor, afumaturilor, semipreparatelor.
Cu cat aportul de sodiu este mai mic, cu atat efectul este mai benefic asupra tensiunii arteriale.
Persoanele care au peste 50 ani si cele care prezinta factori de risc cardiovascular (cu predispozitie), hipertensiune arteriala, cu boli renale, ciroza si insuficienta cardiaca sunt mai sensibile la cresterea tensiunii arteriale in urma consumului de sare.
Recomandarile pentru un consum normal sunt de 2,5 g sodiu/zi, care se gasesc in 5 g de sare de bucatarie (1 lingurita). Atentie insa la contintul de sare “ascunsa” in diferite alimente:
-mezeluri: 2,5 - 9 g de sare/100g
-peste afumat: 1,5 - 5 g de sare/100g
-branzeturi: 1,8 g de sare/100g
-sosuri, conserve: 1,5 g sare/100g
Cel mai simplu mod pentru identificarea continutului de sodiu este sa citesti eticheta produsului. Dar mai trebuie sa fii atent/a si la continutul de sare din alti compusi care contin sodiu: monoglutamat de sodiu ( MSG), praf de copt, fosfat disodic, alginat de sodiu si nitrat de sodiu.
PENTRU A REDUCE CONSUMUL DE SARE :
-Consuma mai multe alimente proaspete, neconservate. Daca totusi optezi pentru produse preparate, alege-le pe cele cu continut scazut de sodiu;
-Redu cat mai mult aportul de sare din retetele de gatit;
-Inlocuieste sarea cu condimente naturale (piper, ardei iute, marar, patrunjel, oregano, busuioc);
-Foloseste cu moderatie sosurile;
-Foloseste cu atentie sarea hiposodata. Din obisnuinta gustului mai sarat, ai tendinta de a folosi mai multa. In plus, aceste substitute de sare contin mai mult potasiu. Prea mult potasiu poate fi daunator, daca exista afectiuni ale rinichiului sau in cazul unei medicatii pentru hipertensiune .
:doctor: :doctor: :doctor:
Sarea de bucatarie (clorura de sodiu, NaCl) contribuie la mentinerea volumului lichidelor extracelulare (deci indirect influenteaza tensiunea arteriala), la contractia si relaxarea muschiului si la transmiterea impulsului nervos.
Sarea se gaseste natural in alimente (carne, lactate), dar mai ales in cele preparate, deoarece imbunatateste gustul si ajuta la conservarea pe termen lung a mezelurilor, afumaturilor, semipreparatelor.
Cu cat aportul de sodiu este mai mic, cu atat efectul este mai benefic asupra tensiunii arteriale.
Persoanele care au peste 50 ani si cele care prezinta factori de risc cardiovascular (cu predispozitie), hipertensiune arteriala, cu boli renale, ciroza si insuficienta cardiaca sunt mai sensibile la cresterea tensiunii arteriale in urma consumului de sare.
Recomandarile pentru un consum normal sunt de 2,5 g sodiu/zi, care se gasesc in 5 g de sare de bucatarie (1 lingurita). Atentie insa la contintul de sare “ascunsa” in diferite alimente:
-mezeluri: 2,5 - 9 g de sare/100g
-peste afumat: 1,5 - 5 g de sare/100g
-branzeturi: 1,8 g de sare/100g
-sosuri, conserve: 1,5 g sare/100g
Cel mai simplu mod pentru identificarea continutului de sodiu este sa citesti eticheta produsului. Dar mai trebuie sa fii atent/a si la continutul de sare din alti compusi care contin sodiu: monoglutamat de sodiu ( MSG), praf de copt, fosfat disodic, alginat de sodiu si nitrat de sodiu.
PENTRU A REDUCE CONSUMUL DE SARE :
-Consuma mai multe alimente proaspete, neconservate. Daca totusi optezi pentru produse preparate, alege-le pe cele cu continut scazut de sodiu;
-Redu cat mai mult aportul de sare din retetele de gatit;
-Inlocuieste sarea cu condimente naturale (piper, ardei iute, marar, patrunjel, oregano, busuioc);
-Foloseste cu moderatie sosurile;
-Foloseste cu atentie sarea hiposodata. Din obisnuinta gustului mai sarat, ai tendinta de a folosi mai multa. In plus, aceste substitute de sare contin mai mult potasiu. Prea mult potasiu poate fi daunator, daca exista afectiuni ale rinichiului sau in cazul unei medicatii pentru hipertensiune .
Ultima editare efectuata de catre STEF30IASI in Lun Feb 08, 2010 8:14 pm, editata de 3 ori
STEF30IASI- Mamica cocheta
- Varsta : 46
Re: ATENTIE !!! Sarea in alimentatia noastra !!!
eu mananc sarat....mi se cam umfla mainile
teodoraion- Mamica cocheta
- Varsta : 42
Joburi/Distractii : cititul...credinta..copilasii :)
eu nu pun sare multa in mancare cand gatesc,nu mananc sarat si am invatat si copii cred ca cu gustul de mai putin sarat..
Maria- Administrator
Si la noi e la fel Maria...nu pun multa sare desi eu mananc putin mai sarat (mai adaug dupa in farfuria mea)...
scumpetea- Mamica de cariera
- Varsta : 45
eu uit de multe ori sa pun sare, din obisnuinta!
mona_mami- Mamica cocheta
Sotu meu doreste sa manance sanatos...Asa ca incerc sa il ajut...Eu mananc si prostii cateodata!
scumpetea- Mamica de cariera
- Varsta : 45
nici eu nu pun la mancare multa dar pun in farfurie
e foarte bine fetelor , sa incercati --pe cat posibil sa nu mancati foarte sarat ,,,......
e bine , daca vreti neaparat mai multa sare , sa va puneti in farfurie ......nu in toata mancarea ....
este foarte adevarat ca sarea da gust mancarii , dar trebuie sa o consumam cu moderatie ,.....ca de altfel toate trebuie consumate cu moderatie ....
e bine , daca vreti neaparat mai multa sare , sa va puneti in farfurie ......nu in toata mancarea ....
este foarte adevarat ca sarea da gust mancarii , dar trebuie sa o consumam cu moderatie ,.....ca de altfel toate trebuie consumate cu moderatie ....
STEF30IASI- Mamica cocheta
- Varsta : 46
bineinteles ca sarea mia sarit in ochi
muraru raluca- Mamica cocheta
- Varsta : 48
ce tare ,raluk...ai un spirit de observatie foarte dezvoltat.....
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
eu sincer pap f nesarat... m-am obisnit cu mancarea de regim, sa zic asa... de cand stateam la ai mei... si e mult mai ok... nu e buna sarea multa, sincer ...
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
sandy- Mamica cocheta
desi am discutii cu al meu ... ca ma-sa face mancare sarata... si ca e ufac de regim cica... pai mearga atunci sa manance la ma-sa :nervi:
ari05- Mamica cocheta
teodoraion a scris:eu mananc sarat....mi se cam umfla mainile
si eu la fel , dar tot nu pot sa ma las de sare :timi:
paul_A- Mamica cocheta
- Varsta : 38
Joburi/Distractii : mamy - full time
ari05_Laura a scris:desi am discutii cu al meu ... ca ma-sa face mancare sarata... si ca e ufac de regim cica... pai mearga atunci sa manance la ma-sa :nervi:
ai dreptate Laura sa faci mancarea mai nesarata,mai mananca si Dari cu voi,si de sarat o poti sara,dar daca o faci saratA DE la inceput,,,nu-mi se pare bn
sandy- Mamica cocheta
da... stii ? eu o fac de-a dretu nesarata k pt oamenii bolnavi de regim, cum se zice la noi ... dar na... asa=s obisnuita...
ari05- Mamica cocheta
si eu mancam sarat,putina sare pune Laura,cand fierbe mancarik,,,dar de cand s-a nascut cris m-am lasat :pupd:
sandy- Mamica cocheta
pai stii cata pun eu ? cateva firicele... deci k si cum n-ar fi
al meu tot timpu cand se pune la masa, isi ia cu el solnita... ca stie dea ca e nesarata mancarea :lim:
al meu tot timpu cand se pune la masa, isi ia cu el solnita... ca stie dea ca e nesarata mancarea :lim:
ari05- Mamica cocheta
eu nu pot sa ma las de sare...parca sunt dependenta, daca nu am tubul de sare langa mine nu pot sa mananc mancarea
paul_A- Mamica cocheta
si eu la fel florina...
sandy- Mamica cocheta
si totusi stiu ca nu e prea bine...
paul_A- Mamica cocheta
eu nu mai spun cat mananc..mi se umfla mainile
si mie la fel...dimineata ma trezesc cu ele umflate, daca dau cu apa rece isi mai revin
paul_A- Mamica cocheta
teodoraion a scris:eu nu mai spun cat mananc..mi se umfla mainile
pai sarat nene,,asa mananca,,cum sa nu-i se umfle
sandy- Mamica cocheta
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Sarea in exces afecteaza sanatatea
» Produse pentru sanatatea noastra
» Sa facem cunostinta. Bine ati venit!
» Atentie !!! Fetelor cititi , va rog !!!
» Concurs nou *** Alimentatia bio !!!!!***
» Produse pentru sanatatea noastra
» Sa facem cunostinta. Bine ati venit!
» Atentie !!! Fetelor cititi , va rog !!!
» Concurs nou *** Alimentatia bio !!!!!***
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA
» cum slabim?
Mier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana
» Sarbatoritii lunii septembrie
Mier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana
» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Mier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana
» Stirea zilei(3)
Mier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana
» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Mier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana
» Soacra -soacra poama acra..(3)
Mier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana
» HOROSCOP ZILNIC
Mier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai
» Cuvinte din 3 litere!
Mier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA