Conectare
Ultimele subiecte
Calendar
Cine este conectat?
În total sunt 206 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 206 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectați a fost de 296, Mier Oct 30, 2024 12:58 am
Parteneri
Ady.Biju br>
br>maria-fotomaria.blogspot.com
hmshop.wordpress.com
artizele.blogspot.com
miriamknittedstuff.blogspot
bratari magice
Shop/candles
art3lier.blogspot.com
cadouri-handmade.ro
carteacopiilor.ro
vicovia.ro
biosens.ro
bijuterii-eoti.blogspot.com
reginamaria.ro
organicbaby.ro
mastercosty.blogspot.com
magazinuldebrazi.ro
Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
+16
marilusa
STEF30IASI
amalia-carmen
blondyna
anka9mai
mary24
muraru raluca
popescumelinda
panky(Laura)
elena
paul_A
Maria
ari05
madalina
sandy
adriana
20 participanți
Pagina 1 din 7
Pagina 1 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
Ouale “rosii”
Ouale simbolizeaza mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. De aceea, cind sparg ouale prin ciocnire, dar si cind se saluta crestinii isi spun: “Hristos a inviat! Adevarat a inviat!”. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza singele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mintuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc se intilnesc pe lumea cealalta. Ouale simbolizeaza si reintinerirea, primavara. In Egiptul antic, oul era simbolul legamantului vietii si reprezenta, totodata, sicriul ori camera mortuara. In traditia populara de la noi, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele.
Originea colorarii oualor se pierde în negura epocii precrestine, din timpurile cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavara. Ele erau date în dar, ca simbol al echilibrului, creatiei si fecunditatii. Si la romani, colorate în rosu, ouale faceau parte dintre darurile sarbatorii lui Janus si erau folosite la diferite jocuri si ceremonii religioase. Obiceiul colorarii oualor s-a transmis crestinilor si este înca practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde obiceiul s-a restrans sau a disparut, la romani a înflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor si perfectiunea realizarii.
Ouale “incondeiate” (“impistrite” sau “muncite”) s-au constituit, la romani, intr-o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, integrandu-se intre elementele de o deosebita valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularitatile etnice ale poporului nostru. Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se înrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Cea mai raspandita relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a pus cosul cu oua langa cruce si acestea s-au înrosit de la sangele care picura din ranile lui Isus. Domnul, vazand ca ouale s-au înrosit, a spus celor de fata: “De acum înainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.
Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai în vârsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mâna de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula "Hristos a inviat!", la care se raspunde "Adevarat a inviat!".
Oua rosii
Ingrediente: Oua, vopsea pentru vopsit oua
Mod de preparare:
Ouale se spala cu apa calda, apoi se sterg cu un prosop curat. Se pun la fiert in apa rece, putin sarata. Cand incep sa clocoteasca, se lasa 4-7 minute sa fiarba. Intre timp se pregateste vopseaua. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se adauga vopseaua, care s-a dizolvat in prealabil cu putina apa rece. Intr-o strecuratoare, se pun ouale fierte si se scufunda 1-2 minute, apoi se lasa sa se zvante. Se pot picta apoi cu diferite motive, dupa dorinta si talentul fiecaruia. Cand sunt gata se lustruiesc cu o bucata de panza inmuiata in ulei sau cu o bucatica de slanina.
Ouale se pot mai pot decora cu frunze de patrunjel, de marar sau trifoi. Pe ouale umede se lipesc frunzulite mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat intr-un tifon curat si se leaga fiecare bucata ca intr-o punguta. Operatia se poate face si cu un ciorap de nailon. Partea de coaja acoperita cu frunza va ramane nevopsita. La sfarsit se lustruiesc si acestea.
Pentru incondeiat, se pregateste, intr-un ibric, ceara curata de albine, care se topeste si se pastreaza mereu calda cit se lucreaza. Cu un mic tub metalic, legat pe o pana de lemn, se ia ceara si se deseneaza pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice. Apoi se fierb ouale direct in baia de vopsit.
Ouale simbolizeaza mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. De aceea, cind sparg ouale prin ciocnire, dar si cind se saluta crestinii isi spun: “Hristos a inviat! Adevarat a inviat!”. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza singele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mintuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc se intilnesc pe lumea cealalta. Ouale simbolizeaza si reintinerirea, primavara. In Egiptul antic, oul era simbolul legamantului vietii si reprezenta, totodata, sicriul ori camera mortuara. In traditia populara de la noi, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele.
Originea colorarii oualor se pierde în negura epocii precrestine, din timpurile cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavara. Ele erau date în dar, ca simbol al echilibrului, creatiei si fecunditatii. Si la romani, colorate în rosu, ouale faceau parte dintre darurile sarbatorii lui Janus si erau folosite la diferite jocuri si ceremonii religioase. Obiceiul colorarii oualor s-a transmis crestinilor si este înca practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde obiceiul s-a restrans sau a disparut, la romani a înflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor si perfectiunea realizarii.
Ouale “incondeiate” (“impistrite” sau “muncite”) s-au constituit, la romani, intr-o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, integrandu-se intre elementele de o deosebita valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularitatile etnice ale poporului nostru. Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se înrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Cea mai raspandita relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a pus cosul cu oua langa cruce si acestea s-au înrosit de la sangele care picura din ranile lui Isus. Domnul, vazand ca ouale s-au înrosit, a spus celor de fata: “De acum înainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.
Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai în vârsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mâna de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula "Hristos a inviat!", la care se raspunde "Adevarat a inviat!".
Oua rosii
Ingrediente: Oua, vopsea pentru vopsit oua
Mod de preparare:
Ouale se spala cu apa calda, apoi se sterg cu un prosop curat. Se pun la fiert in apa rece, putin sarata. Cand incep sa clocoteasca, se lasa 4-7 minute sa fiarba. Intre timp se pregateste vopseaua. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se adauga vopseaua, care s-a dizolvat in prealabil cu putina apa rece. Intr-o strecuratoare, se pun ouale fierte si se scufunda 1-2 minute, apoi se lasa sa se zvante. Se pot picta apoi cu diferite motive, dupa dorinta si talentul fiecaruia. Cand sunt gata se lustruiesc cu o bucata de panza inmuiata in ulei sau cu o bucatica de slanina.
Ouale se pot mai pot decora cu frunze de patrunjel, de marar sau trifoi. Pe ouale umede se lipesc frunzulite mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat intr-un tifon curat si se leaga fiecare bucata ca intr-o punguta. Operatia se poate face si cu un ciorap de nailon. Partea de coaja acoperita cu frunza va ramane nevopsita. La sfarsit se lustruiesc si acestea.
Pentru incondeiat, se pregateste, intr-un ibric, ceara curata de albine, care se topeste si se pastreaza mereu calda cit se lucreaza. Cu un mic tub metalic, legat pe o pana de lemn, se ia ceara si se deseneaza pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice. Apoi se fierb ouale direct in baia de vopsit.
Ultima editare efectuata de catre adriana in Mar Mar 16, 2010 4:53 pm, editata de 1 ori
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
multumim Adriana ptr informatii
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
pun si eu aici o reteta daca nu este bine imi cer scuze si rog sa fie mutata acolo unde ii este locul
Sos cu verdeturi pentru ouale rosii
Ai nvoie de:1 galbenus crud,2 linguri mustar,2 linguri ulei,zeama de la o lamaie,1 cartof,1 legatura verdeata(hasmatuchi,patrunjel),1 legatura ceapa verde,1 lingura smantana,sare,piper.
Cum procedezi:Fierbi cartoful,il zdrobesti cu o furculita si il lasi la racit.Freci cartoful cu mustarul,galbenusul si uleiul.Adaugi zeama de lamaie,smantana,sare si piper dupa gust,amestecand bine dupa fiecare ingredient.Speli ceapa si verdeata,le tai marunt si le incorporezi in sos.
Sfatul meu!
Prepari sosul rapid,mixand toate ingredientele intr-un blender sau in robotul de bucatarie,timp de 15-20 de secunde.
Sos cu verdeturi pentru ouale rosii
Ai nvoie de:1 galbenus crud,2 linguri mustar,2 linguri ulei,zeama de la o lamaie,1 cartof,1 legatura verdeata(hasmatuchi,patrunjel),1 legatura ceapa verde,1 lingura smantana,sare,piper.
Cum procedezi:Fierbi cartoful,il zdrobesti cu o furculita si il lasi la racit.Freci cartoful cu mustarul,galbenusul si uleiul.Adaugi zeama de lamaie,smantana,sare si piper dupa gust,amestecand bine dupa fiecare ingredient.Speli ceapa si verdeata,le tai marunt si le incorporezi in sos.
Sfatul meu!
Prepari sosul rapid,mixand toate ingredientele intr-un blender sau in robotul de bucatarie,timp de 15-20 de secunde.
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
super reteta,madalina :pupd:
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
este foarte buna chiar si cu alte ocazii,nu numai de Pasti,eu am sa fac cateva oua umplute cu acest sos
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
va fi interesant de vazut anul asta ce se va intampla cu ouale rosii... cat vor rezista intregi... la ce obsesie are Dari pt ele acum
abia astept sa le facem,
abia astept sa le facem,
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
eu trebuie sa le pazesc,,cris e innebunit dupa oua in general,,, :pupd:
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
pai si eu o sa fac tot cam atatea,,,si o sa folosesc,,si din metodele scrise aici
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
si noua ne plac ouale decorate cu tot felul de frunze,dar acum nu stiu ce fel de frunze voi gasi
nu stiu daca le voi mai face cu vopsea speciala,eu vreau ceva cu frunze de ceapa,cu spanac etc.
nu stiu daca le voi mai face cu vopsea speciala,eu vreau ceva cu frunze de ceapa,cu spanac etc.
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
ce frumoase sunt adriana
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
da laura....abia astept sa fac ouale....le fac impreuna cu gabita si iti imaginezi ce iese :oura: amandoi mazgaliti pe maini si peste tot
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
am facut si noi anul trecut din alea ce trebuia pusa vopseaua in mana si frecate ouale,ce a iesit de la ei nu iti spun...cand erau jos ,cand crapate...
Maria- Administrator
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
eu nu am facut din acelea maria....eu le fac cu hartie creponata....dar daca nu ai manusi in maini te pictezi tot
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
Simbolul oualor rosii este strans legat de Patimile lui Iisus.
Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, avea la ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iar de atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste. Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemana mai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.
Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), in aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).
Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, avea la ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iar de atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste. Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemana mai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.
Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), in aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
foarte frumoase Adriana,felicitari :pupd:
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
inrosirea oualelor in hartie creponata
Se spala ouale cu apa calduta si putin axion sau dero. Acest lucru este necesar deoarece coaja oualelor este acoperita de un strat subtire si neuniform de grasimi, care, la vopsire, fac ca oul sa arate patat.
Dupa ce sau spalat bine ouale, se pun la fiert in apa rece cu putina sare si cateva liguri de otet. Atentie, pentru ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei si apa in care se fierb trebuie sa fie rece (de la robinet).
Hartie creponata diferite culori( nuante inchise ca sa se cunoasca culoarea mai bine).
Se taie hartia creponata fasii cam de 15-20 cm latime si 20 cm lungime
(cat sa se infasoare oul foarte bine) si apoi se inmoaie intr-o farfurioara cu putin otet.
Cand sunt ouale fierte se iau asa fierbinti se infasoara in hartia creponata data prin otet.
Se lasa sa se usuce dupa care se desface hartia.
Pentru ca ouale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite se inmoaie o carpa moale in ulei sau untura si "lustruiestele" .
Se spala ouale cu apa calduta si putin axion sau dero. Acest lucru este necesar deoarece coaja oualelor este acoperita de un strat subtire si neuniform de grasimi, care, la vopsire, fac ca oul sa arate patat.
Dupa ce sau spalat bine ouale, se pun la fiert in apa rece cu putina sare si cateva liguri de otet. Atentie, pentru ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei si apa in care se fierb trebuie sa fie rece (de la robinet).
Hartie creponata diferite culori( nuante inchise ca sa se cunoasca culoarea mai bine).
Se taie hartia creponata fasii cam de 15-20 cm latime si 20 cm lungime
(cat sa se infasoare oul foarte bine) si apoi se inmoaie intr-o farfurioara cu putin otet.
Cand sunt ouale fierte se iau asa fierbinti se infasoara in hartia creponata data prin otet.
Se lasa sa se usuce dupa care se desface hartia.
Pentru ca ouale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite se inmoaie o carpa moale in ulei sau untura si "lustruiestele" .
Ultima editare efectuata de catre adriana in Sam Apr 03, 2010 1:26 pm, editata de 1 ori
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
multumesc Adriana !!! :pupd: chiar am vrut sa te intreb cum faci ouale cu hartie creponata, ca arata tare bine
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
nu am facut niciodata cu hartie creponata ouale :oura: :oura: :oura:
Maria- Administrator
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
sa stiti ca se fac foarte usor si repede, nu dai gres niciodata la culoare, nu se sparg, ies super, eu numai asa le fac si sunt superbe :2iep: :oura: :iepu: :oura:
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
cred ca voi incerca si eu cateva sa fac asa
ari05- Mamica cocheta
- Varsta : 43
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
iti vor iesi garantatlaura....daca nu te descurci ma mai intrebi
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
voi incerca si eu :pupd: multumim Adriana
sandy- Mamica cocheta
- Varsta : 40
Joburi/Distractii : mamica-acest fapt de a fi mamik
Re: Preparate traditionale de Pasti - oua rosii!
voi incerca si va voi arata ce a iesit :oura:
Maria- Administrator
Pagina 1 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Subiecte similare
» Preparate traditionale de Pasti - Drob, ciorba, friptura de miel
» Masa de Paste- preparate traditionale, poze
» Traditii si obiceiuri de Pasti!
» Retete preparate din vanat
» Retete Traditionale de Sarbatorile de Iarna
» Masa de Paste- preparate traditionale, poze
» Traditii si obiceiuri de Pasti!
» Retete preparate din vanat
» Retete Traditionale de Sarbatorile de Iarna
Pagina 1 din 7
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sam Aug 17, 2019 5:12 pm Scris de DaNuTzA
» cum slabim?
Mier Sept 04, 2013 6:51 pm Scris de adriana
» Sarbatoritii lunii septembrie
Mier Sept 04, 2013 6:48 pm Scris de adriana
» Vizitatori - parerea voastra este importanta pentru noi!
Mier Sept 04, 2013 6:45 pm Scris de adriana
» Stirea zilei(3)
Mier Sept 04, 2013 6:44 pm Scris de adriana
» Ce ii lipseste forumului mamici cochete
Mier Sept 04, 2013 6:40 pm Scris de adriana
» Soacra -soacra poama acra..(3)
Mier Sept 04, 2013 6:39 pm Scris de adriana
» HOROSCOP ZILNIC
Mier Sept 04, 2013 2:00 pm Scris de anka9mai
» Cuvinte din 3 litere!
Mier Sept 04, 2013 3:44 am Scris de DaNuTzA